X 
Cutremure stiri: 505

Mihail Poisic este îngrijorat de noua metodă de calculare a prețurilor la combustibil

5 iul. 2021,, 15:35   Economie
2968 0

Începînd cu 1 iulie, în Moldova prețurile la combustibil sînt calculate în baza unei noi metodologii. Pînă atunci, prețurile la benzinării au fost înghețate. Mihail Poisic, doctor în economie, a comentat această situație.

"În sfîrșit, în Moldova a avut loc reglementarea mult așteptată a prețurilor la produsele petroliere. De la 1 iulie, așa cum s-a spus, prețurile la carburanți au început deja să fie stabilite într-un mod nou, în conformitate cu noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată la 14 iunie de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). De acum înainte, prețurile afișate la benzinării se vor baza pe anumite elemente. În primul rînd, pe cotațiile la bursele internaționale și marja fixă".

Economistul a menționat că, în același timp, din cîte știe, în ultimele zile, nici o benzinărie nu și-a oprit activitatea în legătură cu această inovație. Dar ce scenarii groaznice prognozau unii apologeți ai "pieței libere".

"Ei spuneau că această inovație va duce la haos în asigurarea consumatorilor cu produse petroliere din cauza reducerii în masă a acestui tip de activitate, iar marja prea "strictă" poate fi chiar anulată de instanță. Și toate acestea vor duce la o creștere necontrolată a prețurilor etc., etc. Și totuși o condiție problematică în noua metodologie provoacă îngrijorare. Aceasta este determinarea prețului final al combustibilului de vînzătorul însuși. Dar se știe că, pentru a trece prin ochiul acului, acesta poate inventa cele mai neașteptate lucruri.

De exemplu, oricît s-ar încerca în Moldova limitarea prețurilor la medicamente, acestea oricum sînt mult mai mari decît, să zicem, în România sau chiar în Transnistria. Și toate acestea se datorează faptului că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ia ca bază prețurile declarate în broșurile publicitare ale producătorilor de medicamente. Anume aceste liste de prețuri stau la baza stabilirii nivelului prețurilor producătorilor autorizați și în țările de referință. Se spune că, oficial, în baza lor sînt încheiate tranzacțiile de vînzare-cumpărare.


Dar, de fapt, în timpul negocierilor dintre cumpărător și producător, de regulă, se ajunge la un acord pentru o anumită reducere a prețurilor declarate. Drept urmare, se încheie două contracte: primul - pentru achiziționarea de medicamente conform listelor de prețuri publicate, reieșind din prețul financiar real, iar al doilea – în baza prețului contabil, emis sub forma unei așa-numite note de credit, al cărei conținut, desigur, este un secret comercial. În acesta, producătorul, după primirea plății de la cumpărător, se angajează să-i transfere reducerea la care au convenit. Să zicem, pentru servicii de marketing. În condițiile pieței mici a Moldovei, prin orice mijloace se respectă cu strictețe condiția admiterii unui singur importator la acest tip de medicament. De aceea nu se poate ajunge la el".

Poisic a comparat situația pe piața medicamentelor cu situația de pe piața produselor petroliere. Schemele se repetă.

"Iar cît de eficientă va fi noua metodologie, în ceea ce privește faptul că prețurile finale la combustibil vor fi acum stabilite direct de către vînzători, vom vedea în viitorul apropiat. Pentru aceasta este destul să comparăm listele de prețuri din Moldova, minus accizele, cu listele de prețuri la vecinii noștri. Accizele la noi diferă semnificativ. Pentru că nu există nicio limită a ingeniozității businessului în creșterea veniturilor sale. Și aici ne putem aștepta la orice. Căci companii importatoare sînt doar cîteva și nu le costă nimic să facă înțelegeri de cartel pentru a jefui și în continuare consumatorii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав