Cutremure stiri: 502

Cîți ani poate dura recuperarea miliardului furat? Răspunsul CNA

14 iun. 2018,, 09:40  
1517 1

După ce au prezentat ieri strategia de recuperare a banilor furați din sistemul bancar, fără a oferi prea multe detalii, directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, și adjunctul procurorului șef al Procuratului Anticorupție, Adriana Bețișor, au venit cu precizări în cadrul emisiunii „Tema Zilei”.

Mai exact, cei doi au dat de înțeles că este nevoie de ani de zile pentru recuperarea banilor, iar, uneori, cheltuielile suportate de autorități ar putea fi mai mari decît suma să fie restituită.

„Sînt proceduri care durează în timp, este vorba de ani de zile. Asemenea investigații au durat peste zece ani de zile în alte țări. Noi ne propunem să finalizăm lucrul într-un termen mai restrîns”, a spus șeful CNA, evitînd să dea, totuși, un termen limită.

Bogdan Zumbreanu a argumentat că, în afară de identificarea locului în care se află banii, urmează a fi întreprinse un șir de acțiuni. „În situația în care, de exemplu, au fost cumpărate imobile sau au fost investiți banii în afaceri, se aplică sechestru asupra bunurilor. Dar nu putem aduce imobilul dintr-o alră țară în RM. Acest bun trebuie administrat pînă se va decide soarta lui, urmează a fi contractate companii care vor face acest lucru. De regulă, persoanele care comit așa gen de infracțiuni nu țin banii în sac. Fiecare își va declara drepturile sale de proprietar de bună credință. Nu excludem că ar putea avea loc procese de judecată, dar serviciile de reprezentare în judecată vor fi foarte costisitoare”, a menționat acesta.

Directorul CNA a spus că, cel mai probabil, se va merge pe calea contractării unor companii specializate, care ar urma să reprezinte interesele Republicii Moldova în instanță. Costuri ar putea însă depăși suma banilor recuperați. „De exemplu, dacă partea nu va fi de acord cu decizia instanței, poate ulterior să apeleze la instanța superioară din aceeași țară. Nu pleci cu avionul acolo, pui banii într-o cutie și îi aduci acasă. În situația în care cheltuielile de recuperare vor fi mai mari decît suma repatriată, vom pune în discuție acest subiect. Vom face un deviz de cheltuieli și vom vedea”, a explicat acesta, menționînd că speră ca instituțiile de drept să aibă în trei ani „rezultate palpabile, măsurate în miliarde, și nu în milioane de lei, așa cum este acum”.


În cadrul conferinței, reprezentanții instituțiilor de drept au menționat că din totalul de 13,34 de miliarde de lei furați, 2,6 miliarde vor fi recuperați din vînzarea bunurilor celor trei bănci devalizate. Pînă acum, după această procedură, s-a reușit întoarcerea a doar 477 de milioane de lei.

Iar peste 5 miliarde de lei urmează a fi recuperați de pe urma dosarelor trimise în instanță. Au fost emise sentințe definitive în următoarele cazuri: Vlad Filat, căruia i se atribuie 472 de milioane de lei, Veaceslav Platon - 869 de milioane de lei, Vladimir Russu și Caravita - 52 de milioane de lei. Iar 2,7 miliarde de lei ar urma să fie recuperați de la Ilan Șor și 10 milioane de lei - de la Chiril Lucinschi, în ambele cazuri fiind emise doar deciziile primei instanțe. Pe rol se află alte două dosare - Grupul Gacikevici, cu 1 miliard de lei, și conducerea Unibank, 485 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав