Cutremure stiri: 505

Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ce spune Ion Munteanu

23 sep. 08:15   Societate
2 ore in urma 1291 0

Procesul de vetting, destinat verificării integrității procurorilor, a afectat investigarea uneia dintre cele mai complexe cauze penale din Republica Moldova – frauda bancară.

Procurorul general, Ion Munteanu, a declarat la „Cutia Neagră PLUS” că Mariana Botezatu, procurorul care cunoștea cel mai bine dosarul, a ales să nu participe la vetting și a demisionat.

„Dacă vorbim de cauze penale concrete în urma vettingului, 10 procurori au plecat din sistem, 25% din procurori, nu toți erau activi în Procuratura Anticorupție. Direct este afectată una din cele mai complicate cauze penale, este vorba de frauda bancară. Procurorul care cunoștea cel mai bine cazul - a plecat în demisie. Doamna a decis să nu participe la acest proces de vetting”, a spus Munteanu.

Munteanu a subliniat că și unul dintre cei mai activi ofițeri din cadrul echipei de investigare a plecat, după ce a fost promovat procuror într-o altă procuratură raională. Situația a obligat numirea unui alt procuror care trebuie acum să studieze cele 800 de volume ale dosarului, a cîte 250 de foi, pentru a continua investigațiile.

„Am desemnat alt procuror, care nu are decît efectiv să se așeze și să studieze cauza și să continue investigațiile. - Să continue sau să înceapă de la început? - Să continue. - Va avea propria strategie de administrare a dosarului? - O parte din acțiuni deja sînt în desfășurare. Sunt înaintate o serie de învinuiri. Sunt rezultate care trebuiesc analizate… Informația trebuie sistematizată”.


Totuși, există riscul ca investigația să fie din nou afectată, deoarece unii dintre procurorii actuali care lucrează la caz se află și ei în proces de vetting:

„ Acest grup nou constă din procurori care sînt în proces de vetting și dacă admitem că ei nu promovează - această cauză va trebui din nou repartizată altui grup de urmărire”.

Deși s-au scurs deja 10 ani de la furtul miliardului, Munteanu a declarat ferm că investigațiile vor continua:

„Avem fapte excepțional de grave. Cu siguranță, sistemul de justiție sau procuratura în detaliu nu ar putea renunța la investigarea acestei cauze. În aceasta cauză sînt urmăriri penale care se desfășoară - aceasta investigație va continua”.

Precizăm că Furtul Miliardului sau Frauda Bancară este numele dat unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав