X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Cel mai adînc loc din lume

3 dec. 2018,, 01:34   Externe
8728 0

Cel mai adînc loc din lume - Groapa Marianelor. Aceasta este situată în partea de vest a Oceanului Pacific, în apropiere de Insulele Marianelor, de la care provine și denumirea.

Lungimea Gropii Marianelor e de aproximativ 1500 de kilometri. Fundul plat are lățimea de 1-5 km. Recent, au fost descoperiți în partea de jos munți cu înălțimea de 2,5 km. Potrivit datelor cercetării, în anul 2011, adîncimea maximă a Gropii Marianelor în cel mai adînc loc al ei, numit Abisul Challenger constituie 10 994, cu eroarea de +/- 40 de metri. Depresiunea s-a format la intersecția dintre Pacific și plăcile tectonice din Filipine. Descoperirea și prima măsurare a adîncimii Gropii Marianelor a avut loc în anul 1875. Atunci britanicii au numărat 8367 de metri. Iar în anul 1951 au descoperit deja adîncimea de 10 863 metri. Pentru prima dată, oamenii s-au scufundat în partea de jos a Gropii Marianelor pe 23 ianuarie 1960, pe batiscaful "Trieste". Aceștia au fost exploratorii Jacques Picard și locotenentul Don Walsh al Marinei SUA. Atunci s-a dovedit că există viață chiar și la asemenea adîncimi. La fund au fost descoperiți pești plați ca cambula și diverse e organisme vii.

CURIOZITĂȚI DESPRE GROAPA MARIANELOR. Presiunea la fund este de 108,6 MPa, aceasta fiind de 1072 de ori mai mare decît presiunea atmosferică la nivelul oceanelor. De aceea, probabil, și peștii sînt plați ca clătitele. Pînă la acest moment doar trei oameni au fost la fundul Gropii Marianelor.

Există mai multe legende și mituri despre existența acolo a diferitor monștri, dinozauri și alte creaturi minunate. Dacă ați arunca o minge din metal cu o greutate de 1 kg, atunci aceasta va ajunge în partea de jos după 64 de minute. Adîncimea Gropii Marianelor e mai mare decît înălțimea celui mai înalt munte - Everest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?