Cutremure stiri: 508

Cine sînt hibakusha premiați cu Nobelul pentru pace. Amintiri încă vii despre atacurile nucleare

11 oct. 23:19   Externe
3 ore in urma 783 0

Mult-așteptatul Premiu Nobel pentru Pace a fost decernat vineri unei organizații japoneze: Nihon Hidankyo. Mișcarea populară a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki primește premiul pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare.

Cu această ocazie, New York Times readuce în atenție povestea supraviețuitorilor ataculurilor din 1945. Articolul a fost publicat inițial pe 6 august, ziua în care bomba Little Boy a fost lansată asupra orașului Hiroshima. Sala de așteptare a spitalului Crucii Roșii din centrul orașului Hiroshima este întotdeauna aglomerată, anunță Noi.md cu referire la digi24.ro

Aproape fiecare scaun disponibil este ocupat, adesea de persoane în vîrstă care așteaptă să li se spună numele. Totuși, mulți dintre acești bărbați și femei nu au un istoric medical obișnuit. Ei sînt victimele supraviețuitoare ale atacului american cu bombă atomică de acum 79 de ani.

Ziua de 6 august este o zi pe care japonezii nu o pot uita. Chiar și acum, spitalul continuă să trateze, în medie, 180 de supraviețuitori - cunoscuți sub numele de hibakusha - ai exploziilor în fiecare zi. Cînd Statele Unite au lansat arma atomică asupra Hiroshimei, la 6 august 1945, cetățenii ambelor țări lucrau febril pentru a cîștiga Al Doilea Război Mondial.

Pentru majoritatea americanilor, bomba a reprezentat o cale spre victorie după aproape patru ani de lupte neîncetate și un progres tehnologic care va consolida națiunea ca superputere geopolitică pentru generații întregi. Manualele vorbesc despre prima utilizare a unei arme nucleare în lume. Astăzi, în Hiroshima și Nagasaki, unde Statele Unite au detonat o bombă doar trei zile mai tîrziu, mulți vorbesc despre faptul că aceste evenimente oribile trebuie să fie ultimele utilizări ale armelor nucleare. Bombele au ucis aproximativ 200.000 de bărbați, femei și copii și au mutilat nenumărați alții. În Hiroshima, 50.000 din cele 76.000 de clădiri ale orașului au fost complet distruse.


În Nagasaki, aproape toate casele pe o rază de 1,5 km de la explozie au fost distruse. În ambele orașe, bombele au distrus spitale și școli. Infrastructura urbană s-a prăbușit. Pe 6 august 1945, Hiroe Kawashimo nu se născuse încă. Era în uter; mama ei se afla la aproximativ 1 kilometru de zona zero cînd a fost expusă radiațiilor bombei din Hiroshima. Kawashimo s-a născut cîteva luni mai tîrziu, cîntărind 500 de grame, potrivit mamei sale - aparent atît de mică, încît putea încăpea într-un bol de orez. A fost unul dintre numeroșii copii expuși la bombă în uter și diagnosticați cu microcefalie, un cap mai mic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав