X 
Cutremure stiri: 503

Comisia Europeană spune ce să facem cu deșeurile bolnavilor de COVID-19

16 apr. 2020,, 00:26   Externe
2791 0

Comisia Europeană a publicat marţi orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deşeurilor municipale şi a celor provenite din unităţile sanitare, în această perioadă dificilă.

"Pe 14 aprilie, Comisia a publicat orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deşeurilor în această perioadă dificilă. Continuitatea furnizării acestor servicii şi în timpul crizei de coronavirus este esenţială pentru sănătatea noastră, pentru mediu şi pentru economie", informează CE.

Comisia precizează că recunoaşte eforturile pe care operatorii de management al deşeurilor le depun pentru a asigura continuitatea gestionării adecvate a deşeurilor şi a volumului crescut de deşeuri menajere şi medicale, scrie news.ro.

"În această criză fără precedent, colaborăm cu statele membre şi cu operatorii din sectorul deşeurilor de pe teritoriul UE pentru a face faţă provocării de a asigura un nivel ridicat de protecţie atît a sănătăţii umane, cît şi a mediului. Gestionarea corespunzătoare a deşeurilor face parte din serviciile esenţiale care stau la baza bunăstării cetăţenilor noştri, servicii oferite de numeroase companii care, gestionînd deşeuri, menţin funcţională economia circulară", afirmă comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Pentru a îi sprijini în aceste eforturi, Comisia pune la dispoziţie orientări privind gestionarea deşeurilor municipale, a celor provenite din unităţile sanitare, respectiv îndrumări privind sănătatea şi siguranţa operatorilor de management al deşeurilor şi ale angajaţilor acestora.


Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în prezent nu există dovezi care să ateste că procedurile standard de gestionare a deşeurilor sînt nesigure sau insuficiente din punct de vedere al riscului pentru infecţia cu Covid-19 sau că deşeurile menajere joacă un rol în transmisia de SARS-CoV-2 sau alte virusuri respiratorii.

În ceea ce priveşte deşeurile menajere, documentul publicat de CE arată că o pungă individuală trebuie să fie plasată în camera pacientului, iar şerveţelele de hîrtie şi măştile de faţă utilizate de pacient trebuie introduse imediat în punga de deşeuri care a fost plasată în camera acestuia.

Mănuşile şi măştile de faţă folosite de îngrijitor trebuie să fie introduse imediat într-o a doua pungă de deşeuri, aşezate lîngă uşa camerei pacientului, atunci cînd îngrijitorul pleacă.

Sacii menajeri ar trebui să fie închişi înainte de a fi scoşi din camera pacientului şi înlocuiţi frecvent. Aceşti saci nu trebuie goliţi niciodată într-o altă pungă.

Aceste pungi cu deşeuri pot fi colectate şi introduse într-o pungă generală curată; pungile de gunoi închise ale pacientului pot fi introduse direct în gunoiul nesortat. Nu este necesară nicio activitate specială de colectare sau altă metodă de eliminare. După manipularea pungilor de deşeuri, trebuie să se efectueze o igienă strictă a mîinilor: folosiţi apă şi săpun sau dezinfectanţi pe bază de alcool.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав