Cutremure stiri: 505

Cum România este „obligată” să aducă bani în economia SUA

16 oct. 2020,, 15:45   Externe
4633 1

SUA trăiesc un adevărat dezastru economic, datoria lor depășind deja 21,9 trilioane de dolari.

Încetinirea activității economice, obligă SUA să aducă bani în economie. Cererile de ajutor de şomaj demonstrează o criză socială majoră. Peste 17 milioane de americani sunt șomeri. SUA are nevoie de bani nu doar pentru a-și întreține armata sau administrația, ci și pentru a-și ajuta companiile să plătească salariații, în urma lockdown-ului.

Aceasta este opinia reprezentantului român al Federației Europeane a Asociațiilor Psihologilor, Iulian-Laurențiu Ștefan, potrivit căruia „SUA are nevoie urgentă de bani, iar politica sa este de a obține bani din Europa sau din alte state partenere, în special din vînzarea armamentului său vechi, garanții de securitate, dar și din împrumuturi pentru contracte energetice sau de infrastructură demarate cu tehnologie și companii americane”.

Acesta mai spune că Germania, cea mai mare economie a Europei, și alte state occidentale ale Europei nu mai sînt dispuse să intre în astfel de cooperări cu SUA și nici să suporte cheltuielile militare înaintate de americani, investind în propriile economii afectate de criză, dar și în proiecte energetice, precum gazoductul ruso-german Nord Stream 2.

„UE a înțeles riscul pe care îl reprezintă prăbușirea economică a SUA pentru statele europene. În aceste condiții, SUA cere statelor est-europene contracte și bani în avans pentru armament, garanții de securitate, proiecte de investiții energetice și de infrastructură. Campioanele plăților de miliade de dolari către SUA sînt România, Lituania, Letonia și Polonia, care, pe lîngă faptul că au o poziție strategică în Europa, achiziționează armament vechi în vremuri de criză economică și semnează acorduri de împrumuturi pentru tehnologie și contracte cu companii americane. România se numără însă printre statele care înregistrează una dintre cele mai mari creșteri în domeniul cheltuielilor militare (154%). Doar în anul 2017, România a cheltuit 4,6 miliarde de dolari, pentru sisteme de apărare antiaeriană din SUA. De atunci, au mai fost achitate cîteva miliarde de dolari pentru diverse echipamente militare. Doar 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, sosite în anul 2020, au costat România 3,9 miliarde de dolari. Anul acesta, încă 1,5 miliarde de dolari vor pleca către SUA, pentru sistemele Himars!, scrie Ștefan pe pagina sa de Facebook.


„Experiența ne-a demonstrat că România cumpără și se împrumută scump, în detrimentul locuitorilor săi, ceea ce știu și americanii. Costurile sociale ale acestor achiziții se văd în nerespectarea legislației privind cuantumul pensiilor, al alocațiilor pentru copii și în reducerea cheltuielilor pentru asistența socială. Exim Bank US (Banca de Export-Import a SUA), US International Development Finance Corporation și alte instituții financiare din SUA vor vinde scump românilor banii necesari pentru ca aceștia să finanțeze tot contractele companiilor americane. Astfel, miliarde de dolari vor pleca din România pentru împrumuturi bancare sau contracte pentru armament vechi, reactoare nucleare construite deja, gaz românesc și autostrăzi pe hîrtie. Cu alte cuvinte, "patrioţii", care au răsturnat comunismul în urmă cu 30 de ani și încă luptă cu "ciuma roșie", se angajează astăzi să folosească toate resursele populației țării pentru securitatea și prosperitatea oferite de SUA”, conchide reprezentantul român al Federației Europeane a Asociațiilor Psihologilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав