X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Experții explică: De ce unii copii dorm mai puțin noaptea

4 mar. 2019,, 23:13   Externe
3218 0

Îngrijorarea vizavi de copiii care nu dorm mult noaptea ar putea să nu fie chiar necesară, susțin experții in dezvoltarea copilului. Copiii deștepți nu pot dormi fără întrerupere, astfel că n-ar trebui să te agiți prea tare.

De fapt, ar trebui să fii fericit că micuțul tău nu doarme încontinuu, fără să se trezească toată noaptea. Studiile au arătat că acest gen de copii manifestă un nivel mai ridicat de inteligență.

Totuși e important să reții faptul că această este mai mult o constatare. Nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la coeficientul de inteligență al copilului tău dacă acesta doarme bine noaptea. Această cercetare face doar o corelație pozitivă între lipsa unui somn coerent și inteligență.

Cei mai mulți copii inteligenți, întrebați de ce nu reușesc să adoarmă rapid, spun: "Nu este ușor să îmi închid creierul și să nu mai gîndesc". Adulțîi se confruntă, de asemenea, cu această problema, deși este mai ușor să ii atribui drept cauza responsabilitățile numeroase. Și copiii se confruntă cu numeroase lucruri noi pe care le află zilnic și pe care trebuie să le proceseze, așa că e lesne de înțeles de ce mulți dintre ei nu reușesc să doarmă bine.

Profesorul Peter Fleming, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a mărturisit pentru Buzzfeed News că este o tendința observată printre părinții de azi să se aștepte că bebelușii lor să doarmă fără întrerupere. Profesorul insistă că există o puternică legătură între nivelurile ridicate de inteligență și somnul redus în cazul sugarilor.


Din punct de vedere științific, este perfect normal că bebelușii să nu doarmă noaptea. Dacia Narvaez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame, susține că bebelușii necesită mai multă atenție decît puii altor mamifere. Copiii au o perioada relativ scăzută de gestație. Acest lucru se traduce într-o perioada mai lungă de dezvoltare în afară uterului.

"Copiii se nasc cu 9 pînă la 18 luni mai devreme în comparație cu puii animalelor. Aceștia din urmă sînt capabili să umble și să înceapă să mănînce singuri, însă bebelușii nu pot face asta. Arătăm că niște fetuși atunci cînd ne naștem și chiar asta sîntem. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai mare grijă de copil în primele luni de viață pînă ce creierul sau se dezvoltă și ajunge la maturitate", a explicat profesorul Narvaez.

Profesorul Fleming oferă o mai bună înțelegere a acestei logici care necesită îngrijire. Practic, copiii inteligenți știu în mod natural cînd vor primi mai multă atenție din partea părinților. Ei observă că părinții sînt mereu mai disponibili în primele ore ale dimineții.

Atunci le oferă mai multă atenție decît în orice alt moment al zilei, astfel încît trebuie să doarmă mai puțin că să profite de momentele de tandrețe, de conexiune cu părinții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?