X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Foloasele ceaiului de ghimbir - „aurul din bucătărie”

4 feb. 21:30   Externe
3300 0

Ceaiul de ghimbir, consumat cu moderatie, are numeroase beneficii asupra sanatatii noastre, datorita efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres si antivirale.

Il numim aurul din bucatarie nu doar datorita culorii sale, ci si multiplelor beneficii pe care le are pentru sanatatea noastra. Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi in tara, insa in bucataria vestica este un ingredient esential pentru multe preparate, in special in combinatie cu usturoiul.

Ghimbirul ofera o savoare deosebita mancarii, insa este si unul dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie. Ceaiul de ghimbir este puternic aromat si are tot atatea calitati ca si radacina din care este extras. Pentru a pastra cat mai multe dintre acestea, este de preferat sa realizati infuzia folosind ghimbir ras, in locul pliculetelor cu ceai disponibile in comert.

Puteti pastra ghimbirul in frigider chiar si o luna sau il puteti congela, pentru a-l avea la indemana oricand aveti nevoie de un ceai de ghimbir.

Adio greturi matinale


Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor insarcinate, pentru ca reduce cu succes greturile matinale. Se pot bea o cana cu ceai dimineata si una la pranz, ceaiul fiind neindulcit si nu foarte fierbinte. Va diminua aciditatea din stomac si senzatia de greata.

Acelasi efect al ceaiului de ghimbir este util si in cazul persoanelor care au rau de miscare: puteti bea o ceasca cu ceai inainte de a pleca cu masina sau avionul. Este, de asemenea, o solutie la care recurg si pacientii care au stari de voma din cazul altor afectiuni: cancer si chimioterapie, boli digestive, de ficat, etc.

Raceala se vindeca mai repede

Nu mai este de mult un secret ca ceaiul de ghimbir este in top 10 cele mai recomandate remedii pentru raceala si gripa. Acest lucru se datoreaza continutului foarte mare de antioxidanti, dar si aromei sale puternice. Lupta cu bacteriile si virusurile, este expectorant si antifebril.

Ceaiul de ghimbir decongestioneaza nasul si sinusurile, calmeaza durerea in gat, scade febra si este un foarte bun tonic, imbunatatind starea generala a organismului. Atentie, insa, la combinatiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interactiona cu substantele din compozitia acestora si poate cauza sangerari.

Mai putine probleme digestive

Din acest punct de vedere ghimbirul are si avantaje, dar si dezavantaje. Atunci cand este consumat in exces, peste 3 cani de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. In cazul unui consum tinut sub control, are exact efectul contrar si te poate scapa de multe simptome neplacute.

Ceaiul de ghimbir reduce balonarea si flatulenta, calmeaza simptomele indigestiei si diareei si regleaza tranzitul intestinal. In plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic si protejeaza mucoasa gastrica. Poate fi consumat si dupa mesele grele, bogate in proteine si carbohidrati, sau in cazul persoanelor cu o digestie lenta si dificila.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul ibuprofenului, pentru dureri de slaba si medie intensitate. Te poate ajuta in cazul durerilor de cap, musculare, menstruale si articulare. Sigura regula este sa nu il combini cu medicamente, ci sa te bazezi doar pe efectele lui.

Taie cateva felii de ghimbir fara coaja si pune-le intr-un vas cu un litru de apa clocotita, asteapta 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completand cu apa plata necesarul de hidratare. Poti face acest tratament timp de 3-4 zile, o data pe luna, in perioada menstruala, sau cand durerile articulare se acutizeaza.

Un sistem imunitar mai puternic

Ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar prin concentratia de antioxidanti si substante active. Ghimbirul este bogat in potasiu, zinc, calciu si magneziu si vitaminele B6, C si D.

Este important sa stii ca ghimbirul reduce semnificativ stresul si oboseala, unii dintre cei mai mari dusmani ai unui sistem imunitar sanatos.

Adauga 2 lingurite de suc de lamaie in ceaiul tau de ghimbir si vei obtine o potiune magica pentru imunitate, pe care o poti folosi regulat pe toata durata sezonului rece.

Circulatia sangelui este imbunatatita

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoase si asupra circulatiei sangelui. Ajuta la oxigenarea creierului si, implicit, la lupta cu stresul, o memorie mai buna si o atentie crescuta.

Pastreaza vasele de sange sanatoase si te poate scapa de problemele circulatorii, din cauza carora ai mereu mainile si picioarele reci. Mai mult decat atat, unele studii au demonstrat o crestere a nivelului de eritrocite in cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sînt globulele rosii din sange, care transporta oxigenul molecular intre tesuturile organelor.

Reduce depresia, imbunatateste somnul

Studiile arata ca ceaiul si produsele de ghimbir amelioreaza eficient starea de oboseala si depresie si imbunatateste calitatea somnului la pacientii cu sindrom de oboseala cronica. Starea de oboseală din timpul zilei este relevantă pentru calitatea slaba a somnului și starea de depresie. Adăugarea de ghimbir în dieta stimuleaza producția de hormoniai fericirii (serotonină și dopamină), ajutându-vă să vă mențineți pozitiv și să luptăți cu oboseala mentală.

Contraindicatiile ceaiului de ghimbir

Desi lista de beneficii este bogata, ceaiul de ghimbir are si cateva riscuri, in special atunci cand este consumat foarte concentrat si in cantitati mari, zilnic. Nu trebuie sa folositi mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile. Cantitatea ideala pentru infuzie este de 2-3 linguri (40 - 60 grame) de ghimbir ras intr-un litru de apa.

Prea mult ghimbir poate cauza probleme digestive, ca diareea sau senzatia de voma. Din cauza efectului tonic, ceaiul de ghimbir poate cauza insomnie, de acea se recomanda sa nu il consumam dupa ora 4 dupa-amiaza.

Consumul de ceai de ghimbir in cazul diabeticilor este inca sub semnul intrebarii. Desi unii specialisti spun ca nu exista riscuri, au existat cazuri in care prea mult ceai de ghimbir a scazut nivelul de glucoza din sange.

Ghimbirul este un bun decongestionant si antiinflamator, dar in acelasi timp fluidizeaza sangele, ceea ce poate reprezenta o problema pentru pacientii care sufera de boli ale sangelui. Si cei cu hipertensiune trebuie sa discute cu mediul inainte de a consuma ceai de ghimbir, pentru ca asociat cu medicamentele pentru hipertensiune, poate creste efectul acestora atat de mult, incat tensiunea sa fie mult prea mica.

In cazul femeilor insarcinate, se recomanda ceaiul de ghimbir doar in primele 3-4 luni de sarcina si nu mai mult de 2 cani pe zi. Unii specialisti afirma ca excesul poate cauza toxicitate, cu efecte asupra fatului. Aceleasi riscuri se aplica si femeilor care alapteaza. Ca sa te asiguri ca nu vor exista probleme, discuta cu medicul tau.

Un alt efect neplacut al ceaiului de ghimbir este ca poate ingreuna efectul anesteziei si este contrandicat persoanelor care urmeaza sa se opereze.

Cum faci ceai de radacina de ghimbir

Acesta este usor de preparat. Inainte de a incepe sa prepari ceaiul, vei avea nevoie de o bucatica de 5 cm de ghimbir crud si de o cana si jumatate sau de doua cani cu apa. Apoi trebuie doar sa urmezi procedura simpla de preparare.

Cureti de coaja radacina de ghimbir si o tai felii subtiri, pentru a te bucura din plin de cantitatea de ghimbir pe care o folosesti. Fierbi feliile in apa 10 minute. Daca vrei sa obtii o aroma mai puternica, le fierbi 20 de minute si adaugi mai mult ghimbir. Opresti focul si apoi lasi ceaiul sa infuzeze. Adaugi, daca vrei, zeama de lamaie verde si/sau miere daca vrei sa il indulcesti sau sa ii dai o aroma aparte. Bucura-te la final de un delicios ceai de ghimbir.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?