Cutremure stiri: 502

MAI din R. Moldova și România au constituit un Punct de cooperare bilaterală

5 mar. 2022,, 16:32   Externe
3234 0

Astăzi, 5 martie, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a susținut un briefing de presă cu privire la situația operativă pe domeniul afacerilor interne la ziua de astăzi.

Ministrul a anunțat că, în comun cu Ministerul Afacerilor Interne din România, a fost constituit Punctul de cooperare bilaterală.

Scopul acestei celule este de a eficientiza și redirecționa fluxul de refugiați către țările vestice, asta însemnînd un timp mai scurt pînă la destinația finală, reducerea timpului de procesare a documentelor, eficientizarea asistenței umanitare și orientarea refugiaților cu nevoi speciale către țările, în care asistența este mai specializată pe nevoile acestora.

Pentru a îndeplini obiectivele menționate, s-a decis preluarea refugiaților care intră în țară prin frontiera comună cu Ucraina și orientarea acestora către granița cu România în punctele de frontieră moldo-române Giurgiulești-Galați, Leușeni-Albița, Cahul-Oancea.

Acolo, cu partea română, au fost calibrate efectivele de polițiști de frontieră, astfel încît să fie pregătiți să proceseze un flux mai mare de refugiați.


În același timp, pentru a asigura cele necesare persoanelor aflate în tranzit, se construiesc încă două centre provizorii, unde refugiații vor fi asigurați cu strictul necesar – apă, alimente, pachete sanitare, odihnă. Se lucrează deja la ridicarea unui nou centru provizoriu pentru refugiați la punctul de frontieră cu România, Leușeni-Albița și la PTF Giurgiulești.

De asemenea, va fi deschisă o gară provizorie la Palanca, unde refugiații pot aștepta transportul organizat de ANTA și voluntarii, care îi vor duce spre punctele de trecere a frontierei mai puțin aglomerate. Acest lucru se face pentru a nu aglomera și bloca punctul de trecere frontieră de la Palanca, precum și pentru că au fost identificate persoane care au stat pe drum chiar și 8 zile. MAI asigură că vor fi identificate soluții astfel, încît refugiații să fie cît mai puțin afectați în drumul lor către liniște și o nouă casă.

Totodată, Comisia de Situații Excepționale a luat decizia de a deschide spațiul aerian pentru zborurile umanitare, tot în scopul scurtării timpului, în care refugiații se află în exod către țări în care speră să-și găsească liniștea. Astfel, la solicitare se vor permite zboruri, care vor prelua pe cale aeriană refugiați.

Reieșind din cifrele puse la dispoziție de către IGPF, astăzi, către orele 9:00, în Republica Moldova se înregistrează puțin peste 100.000 de refugiați, în mare parte cetățeni ai Ucrainei, dar și alte naționalități, care se aflau pe teritoriul Ucrainei, înainte a începe războiul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав