X 
Cutremure stiri: 502

Americanii vor ca britanicii să rămînă în UE

11 ian. 2013,, 12:12   Externe
2763 0
Foto: blogspot.com
Philip Gordon, care se declara, în vară, îngrijorat de situaţia politică din România, atrage atenţia asupra ieşirii Marii Britanii din UE.

Statele Unite s-au implicat în dezbaterea privind relaţia Marii Britanii cu UE şi posibila ieşire a acestei ţări din comunitatea europeană. Un diplomat important de la Washington a avertizat guvernul britanic să nu pună în pericol apartenenţa sa la uniunea cu 27 de state membre.

Comentariile au fost făcute, la Londra, de Philip Gordon, asistentul pentru Europa al secretarului de Stat american. Declaraţiile ar putea avea o influenţă importantă asupra autorităţilor de la Londra, datorită relaţiilor apropiate dintre cele două ţări, comentează New York Times.

Declaraţiile vin într-un moment cheie, înainte ca premierul David Cameron să susţină, luna aceasta, un discurs în care va vorbi despre redefinirea relaţiei ţării sale cu Uniunea Europeană.

Gordon, care a fost şi la Bucureşti, în vară, şi a discutat cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi cu premierul Victor Ponta, a subliniat rolul pe care-l joacă Marea Britanie în UE. Şi alţi lideri europeni, precum şi oficiali de la Bruxelles s-au declaraţi îngrijoraţi, în ultimele luni. Prim-ministrul irlandez, Enda Kenny, a cărui ţară a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia Uniunii Europene, a declarat, miercuri, că "ar fi un dezastru pentru un stat ca Marea Britanie să părăsească Uniunea".

Partidul Conservator al lui David Cameron trebuie să facă faţă provocărilor electorale tot mai mari venite din partea unor parlamentari proprii, dar şi a formaţiunii anti-europene Partidul Independenţei.Cameron vrea ca ţara sa să rămînă în Uniune, dar cu anumite condiţii, şi ar putea cere aprobarea britanicilor pe această temă, într-un referendum.

Gordon a precizat că retragerea britanicilor nu va fi primită cu bucurie de celelalte state ale lumii. "Avem o relaţie din ce în ce mai importantă cu UE ca instituţie şi vrem să auzim o voce puternică britanică în Europa", a spus el.

Philip Gordon a fost cel care şi-a exprimat, în august, preocuparea faţă de evoluţiile politice din România, subliniind că SUA privesc România ca pe un stat prieten şi partener.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав