Cutremure stiri: 502

Organele de drept din Moldova sînt indiferente vizavi de cazul răpirii unui copil, afirmă avocata Violeta Gaşiţoi

24 ian. 2013,, 16:56   Societate
7111 3
Foto: info-prim.md
Organele de drept din Moldova sînt indiferente vizavi de cazul răpirii unui copil şi investighează dosare similare numai atunci cînd este vorba de bani, a concluzionat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia "INFOTAG", avocata Violeta Gaşiţoi.

Ea a informat, că unei locuitoare a Chişinăului, Iulia Tocarenco, vara i-a fost răpit copilul în vîrstă de 1,5 ani. Răpirea a fost organizată de părinţii soţului femeii, Alexandr Tocarenco, care au avut mereu o atitudine ostilă faţă de Iulia, pentru faptul că nu era dintr-o familie bogată şi nu li s-ar potrivi după statut.

"Pe parcursul unui an de căsnicie, părinţii soţului o ofensau, o insultau mereu pe Iulia, iar pe 30 iulie, sub pretextul că l-ar duce pe copil în ospeţie la bunei, l-au dus pe băiat în sat şi nu l-au mai adus înapoi. Seara, revenind în oraş, i-au spus Iuliei că nu îşi va mai vedea copilul şi că poate pleca din casa lor, au aplicat forţa fizică şi i-au aruncat hainele după poarta casei. De asemenea, au avertizat-o că îi pot cumpăra pe toţi şi pe toate, orice doresc. Periodic, pe ascuns de părinţi, soţul îi permitea Iliei să-şi vadă copilul, iar atunci cînd părinţii băiatului au aflat, l-au ameninţat că vor vinde afacerea, iar tatăl se va sinucide. Iulia Tocarenco a depus cereri la poliţia sectorului Botanica, dar nu a primit un răspuns explicit. După aceasta s-a adresat la procuratură, unde procurorul Galina Balan i-a comunicat, că totul e în regulă, drepturile copilului nu sînt încălcate şi că nu e nevoie de intentarea unui dosar penal. Atunci, Iulia s-a adresat în instanţa de judecată, aceasta a dovedit, că femeia are dreptate şi a dispus trimiterea dosarului la rejudecare, dar nici un fel de acţiuni nu au urmat", a spus avocata.

Ea a relatat că, răspunzînd cererilor mamei tinere, poliţiştii nu au făcut decît să-i aplice amenzi de 100 lei soţului acesteia, pe care el le-a plătit mereu şi a declarat deschis, că Iulia nu îşi va primi copilul înapoi.

"S-au scris multe cereri la diferite autorităţi, inclusiv la Centrul pentru Protecţia Drepturilor Copilului, la direcţiile de resort ale primăriei, dar povestea s-a repetat, răspunsuri nu au existat. Doar de la primărie i s-a răspuns, că Iulia are dreptul să-şi vadă copilul şi s-a întocmit un orar după care aceasta să-şi poată vizita băiatul, dar nici acest lucru nu a soluţionat problema. Atunci cînd părinţii lui Alexandr Tocarenco au văzut nemijlocit că Iulia nu are de gînd să cedeze şi vine zilnic la casa lor, au depus o plîngere la poliţie, solicitînd să le fie asigurată securitatea, pentru că le e frică de tînăra mamă. Poliţia a respins solicitarea", a comunicat Gaşiţoi.

În viziunea avocatei, singura soluţie de a rezolva problema ar fi adresarea către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că în Moldova asemenea cazuri sînt soluţionate "doar acolo unde nu există bani, iar atunci cînd vine vorba de finanţe, adevărul este de partea aceluia, care va plăti".
0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав