X 
Cutremure stiri: 505

PDM va vota demisia Guvernului doar după retragerea miniștrilor PDM – declarație

4 mar. 2013,, 14:35   Politică
7701 0
Foto: timpul.md
Probabilitatea ca Guvernul Filat doi să fie demis prin moțiunea de cenzură este foarte mică, însă există pericolul că se va acumula numărul necesar de voturi. Cel puțin așa consideră unii analiști politici, solicitați de NOI.md să se expună asupra uni viitor scenariu care ar putea avea loc în ședința de mîine a Parlamentului, unde va fi votată moțiunea propusă de PCRM privind demisia Guvernului.

Analistul politic Viorel Cibotaru a declarat pentru NOI.md că PD nu va vota moțiunea PCRM. Asta doar în cazul în care nu vor anunța înainte de votare că își retrag miniștrii din Guvern și că pleacă din AIE.

“Ei trebuie să anunțe de ce au ieșit din AIE și de ce acest Guvern nu are sorți de izbîndă. Nu este vorba de demiterea lui Filat, dar de demiterea întregului Guvern, care este o reflecție. Dacă nu vor face acest lucru pînă mîine, nu vor vota moțiunea”, a opinat analistul politic. Potrivit lui, dacă se admite votul PCRM-PDM, „se deschid porțile pentru crearea unui AIE 3, dar fără PDM”.

În același timp, analistul politic Oazu Nantoi susține că, din punct de vedere aritmetic, demisia Guvernului ar fi posibilă, însă din punct de vedere politic, acest lucru ar putea să nu aibă loc. Analistul susține că, de această dată, orice vot contează și a menționat că, deocamdată, nu se cunoaște sigur de cîte voturi este nevoie pentru ca moțiunea să fie votată. “Cîndva, Curtea Constituțională a decis că majoritatea în Parlament este 52 de deputați. Parlamentul a concluzionat că 51, dar nu 52. Întrebarea rămîne deschisă, dacă 52 sau 51. Rămîne să vedem ce va fi, ținînd cont că unele partide au anunțat că se vor pronunța mîine”, a spus Nantoi, exprimîndu-și speranța că în interiorul partidelor care vor vota moțiunea mai există democrație și vor lua o decizie care nu va genera consecințe grave.

“Dacă PDM are 5 miniștri în componența Guvernului, sigur că apar întrebări. Dacă Lupu exprimă nemulțumirea față de actul guvernării, apare întrebarea: pînă acum unde ai fost?” a spus Nantoi.

La rîndul său, Anatol Țăranu a declarat că probabilitatea ca moțiunea să fie votată este una mică.

„Sigur, se păstrează pericolul că se va acumula numărul necesar de voturi, dar mai degrabă – nu. În componența Partidului Democrat ar putea să se găsească oameni care nu vor vota moțiunea”, a spus analistul.

Menționăm că liderii AIE au avut o întîlnire, însă nu au ajuns la nici un consens în legătură cu moțiunea de cenzură.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав