X 
Cutremure stiri: 507

ANCHETĂ LA APPLE: UE analizează contractele încheiate de compania americană cu mai mulţi operatori telecom pentru iPhone

23 mar. 2013,, 10:30   Externe
3374 0
Foto : onlyfacts.ru
Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană (UE) analizează contractele încheiate de operatorii telecom cu Apple pentru vînzarea iPhone, întrucît acestea ar putea restricţiona concurenţa, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Mai mulţi furnizori de servicii telecom au transmis informaţii în această privinţă Comisiei Europene, deşi nu au depus plîngeri formale. Acuzaţiile aduse Apple se concentrează asupra unor contracte cu operatori francezi, însă ar putea fi implicate şi alte ţări, a spus sursa, informează cotidianul New York Times.

Comisia Europeană a confirmat că analizează contractele Apple cu operatorii, în timp ce un purtător de cuvînt al companiei americane a declarat New York Times că Apple respectă legislaţia locală oriunde desfăşoară afaceri.

Persoane familiarizate cu relaţiile Apple cu operatorii au afirmat că unii furnizori de servicii telecom trebuie să accepte condiţii deosebit de stricte pentru a vinde iPhone, situaţie care face dificilă concurenţa din partea altor producători de smartphone-uri.

Contractele Apple cu operatorii diferă de la o companie la alta. Vînzările de acest tip au generat 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari din ultimul trimestru. Apple stabileşte cote companiilor pentru cît de multe smartphone-uri iPhone trebuie să vîndă într-o anumită perioadă de tinmp, de obicei trei ani. Dacă nu este acceptată cota, operatorul nu primeşte telefonul pentru vînzare.

În cazul în care compania nu reuşeşte să vîndă numărul de smartphone-uri asumate, este obligată să plătească Apple pentru toate unităţile rămase nevîndute, a afirmat o sursă care a participat la negocieri cu Apple din partea unui operator telecom european.

Nu este clar ce va face Comisia în continuare, scrie New York Times. Executivul comunitar analizează în multe situaţii informaţii primite, după care consultă companiile implicate pentru a vedea dacă se justifică o anchetă.

Comisia poate, de asemenea, deschide o investigaţie şi fără o plîngere formală.

Cele mai mari amenzi în situaţiile în care companiile constituie carteluri împotriva concurenţilor se ridică la 10% din vînzările anuale cle mai recente. Amenzile în cazurile antitrsut ajung, însă, rareori la un asemenea nivel, notează cotidianul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав