X 
Cutremure stiri: 501

Tohir Mirzoev: Misiunea FMI ar putea să nu vină în Moldova pînă la sfîrșitul lunii aprilie

2 apr. 2013,, 16:35   Societate
3445 0
Foto: modernbanking.org
Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în R. Moldova, Tohir Mirzoev, nu exclude faptul că misiunea de evaluare nu va sosi în Moldova pînă la încheierea celui de-al treilea program care expiră la sfîrșitul lunii aprilie, pentru a efectua un ultim studiu al programului.

Solicitat de agenția "Infotag", oficialul a confirmat faptul că a avut săptămîna trecută, o întrevedere cu premierul în exercițiu Vlad Filat, cu care a discutat despre posibilitatea de sosire a misiunii de evaluare ordinare a FMI în luna aprilie.

"La această etapă, purtăm discuții și studiem posibilitatea de sosire a misiunii în Moldova în condițiile curente, și anume: guvernul are atribuții limitate, recent au fost adoptate unele măsuri care nu corespund înțelegerilor noastre. Este vorba despre majorarea neplanificată a pensiilor, instituirea impozitului unic în agricultură, majorarea salariilor funcționarilor publici, dar și lăsarea în conturile speciale ale gospodăriilor agricole și ale producătorilor de zahăr a 12% din 20% de TVA, cu achitarea efectivă la buget a numai 8% de TVA. Este incertă, deocamdată, existența posibilităților financiare pentru realizarea acestor majorări, măsuri de compensare care vor fi prevăzute pentru buget, de unde vor fi luate fondurile", a spus reprezentantul FMI.

Potrivit lui Mirzoev, "sosirea misiunii de evaluare și acordarea ultimei tranșe depind de modul în care va evolua situația politică din țară și de pregătirea autorităților pentru a purta un dialog amplu în această chestiune și în altele".

Mirzoev a declarat că mai este posibilă prelungirea programului, dar "pentru aceasta trebuie să existe temeiuri foarte consistente și e necesară poziția clară a autorităților privind perspectivele politicii economice".

În noiembrie 2012, programul FMI de finanțare a Moldovei pe termen de trei ani și care urma să se încheie pe 29 ianuarie 2013 a fost prelungit cu trei luni. Se aștepta că în timpul vizitei din februarie-martie, experții misiunii vor evalua programul și vor decide în privința acordării Republicii Moldova a ultimei tranșe de credit chiar pînă la finele lunii aprilie. Dar vizita misiunii de evaluare ordinare a FMI, care fusese planificată pentru sfîrșitul lunii februarie, a fost amînată pentru o dată nedefinită. FMI a chemat autoritățile de la Chișinău să ducă pînă la capăt realizarea măsurilor necesare, asigurînd astfel buna finalizare a celui de-al șaselea, ultimul, studiu al programului FMI. După încheierea acestui studiu, Moldova ar fi urmat să obțină circa $76 mil. Programul FMI cu Moldova pe termen de trei ani, aprobat pe 29 ianuarie 2010, prevede asistență financiară în valoare totală de $570 mil.

Vicepremierul, ministrul Economiei în exercițiu, Valeriu Lazăr, susține că Moldova, în relația cu FMI "a revenit la situația din noiembrie 2009, cînd nu avea nicio înțelegere cu FMI". Potrivit oficialului, încrederea a fost subminată, pentru că Moldova "nu și-a onorat angajamentele asumate și a adoptat o serie de acte legislative fără a le coordona cu FMI". "Moldova trebuie să-și îndeplinească angajamentele în fața FMI cu trei săptămîni înaintea ședinței de guvern, adică 31 martie. Posibilitatea de onorare a acestor angajamente este egală cu zero. Astfel, ședința consiliului de administrație al FMI se anulează, iar Moldova rămîne fără memorandum cu FMI, și, bineînțeles, fără ultima tranșă", a spus ministrul în exercițiu al Economiei.

Mai tîrziu, premierul în exercițiu Vlad Filat a anunțat că misiunea fondului va veni, totuși, la Chișinău, în perioada imediat următoare, iar data sosirii acesteia și agenda vor fi stabilite mai tîrziu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав