Cutremure stiri: 505

Relațiile Moldovei cu NATO și UE vor fi minimizate – declarație

24 ian. 2017,, 10:10   Politică
4360 7

Colonelul în rezervă Andrei Covrig este de părere că Moldova se va distanța de NATO și partenerii săi europeni, sub președinția lui Igor Dodon, informează NOI.md.

Potrivit lui, intențiile noului șef de stat de a slăbi cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică și de a denunța Acordul de asociere ar putea avea sorți de îzbindă, mai ales dacă va fi schimbată conjunctura politică de la Chișinău.

„Nu am dubii că relațiile pe care le avem în momentul de față cu structurile NATO, cu partenerii noștri europeni evident că se vor distanța, vor fi minimizate încetul cu încetul, asta e realitatea. Mulți spuneau că în campania electorală se fac declarații doar în scop electoral, dar iată că nu este așa. Surprize o să fie suficiente. Dacă se schimbă conjunctura politică actuală, inclusiv legislativă, putem să ne așteptăm la surprize, inclusiv la o aderare a Moldovei la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, în care este Federația Rusă. Armenia, Kazahstan, Republica Kîrgîstan, Belarus”, a explicat în cadrul unei emisiuni la „Unimedia” Andrei Covrig, care este și expert militar.

Colonelul în rezervă mai susține că relațiile dintre Moldova și NATO se rezumă la o cooperare în cadrul așa-numitului Parteneriat pentru Pace, și nu presupune asumarea anumitor angajamente militare.

„Noi avem o colaborare fructuoasă cu NATO, care se referă la parteneriat, nu este vorba de umbrela pe care ar putea să ne o ofere NATO. Ei ne ajută pe noi cu Academia Militară, ne ajută cu pregătirea specialiștilor. Sînt niște eforturi pentru care nu ne cer bani. Noi nu părăsim acest statut de neutralitate, dar avem niște relații bune, pe care, din păcate, nu le avem cu Federația Rusă”, a remarcat colonelul în rezervă.

Menționăm că Igor Dodon a declarat recent că nu va admite deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, deși un acord în acest sens a fost deja ratificat de Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав