X 
Cutremure stiri: 505

Patru ani de la evenimentele zguduitoare din 7 aprilie

7 apr. 2013,, 09:06   Societate
4849 2
Foto : vesti.md
Astăzi se împlinesc patru ani de la manifestările sîngeroase de la Chişinău, din 7 aprilie 2009. Atunci zeci de mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţa de rezultatul alegerilor, iar protestele au degenerat în violenţe, iar zeci de persoane au avut de suferit, relatează NOI.md.

În urma revoltelor, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost devastate, iar pînă în prezent, lucrările de reconstrucţie nu au fost încheiate.

Deşi au trecut deja patru ani, deocamdată nu se cunoaşte cine sînt organizatorii evenimentelor. Anterior, fostul procurorul general dădea asigurări că adevărul va ieşi la iveală.

După evenimentele din 7 aprilie 2009, Procuratura Generala a initiat 173 de cauze penale, 59 dintre care au ajuns în judecată. Pînă acum, 14 poliţisti şi 13 protestatari au fost condamnaţi.

După manifestaţii în presă au apărut o serie de filme anonime, care conţin informaţii despre organizarea pogromurilor de acum 4 ani, precum şi despre persoanele implicate în acestea, printre care deputaţi PCRM. Pe de altă parte unii experţi acuză membrii AIE de organizarea manifestaţiilor violente.

În acelaşi timp, deputaţii din fosta AIE au decis să stabilească ziua de 7 aprilie Ziua Libertăţii (Ziua de comemorare a tinerilor care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi democraţiei.

În cadrul şedinţei parlamentului, s-a decis că săptămîna viitoare, pe 11 aprilie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate vor prezenta rapoarte despre mersul investigării evenimentelor de acum 4 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав