Cutremure stiri: 501

Şeful IGP susţine că nu ştie nimic despre arestul lui Ghervaziuk

2 mar. 2017,, 13:15   Societate
3566 1

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Moldovei, Alexandru Pînzari, nu ştie nimic despre arestul, pe 16 februarie, a fostului preşedinte al Comitetului Vamal al autoproclamatei RMN, Iurii Ghervaziuk, pe teritoriul raionului Anenii Noi.

El a calificat informaţiile apărute în presă despre poliţiştii din Moldova care ar fi participat la reţinere drept "o interpretare a jurnaliştilor".

"MAI desfăşoară o anchetă de serviciu în această privinţă", a spus Pînzari.

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Moldovei, Ion Solonenco, de asemenea, spune că nu ştie nimic despre cele întîmplate cu Ghervaziuc.

"Dacă ar fi avut vreo legătură cu pacificatorii sau cu operaţiunea de menţinere a păcii, atunci aş putea clarifica situaţia. Însă în acest caz toate întrebările trebuie adresate organelor de drept", a spus generalul.

Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a spus că instituţia nu deţine informaţii despre reţinerea lui Ghervaziuk.

Deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, politologul Andrei Safonov, a conformat că "situaţia cu Ghervaziuk nu este clară".

Anterior portalul 1news.md a scris că fostul funcţionar transnistrean a fost reţinut în raionul Anenii Noi pe un drum naţional. Un martor a văzut că automobilul lui Ghervaziuk a fost oprit de oameni îmbrăcaţi în uniforma poliţiştilor moldoveni. După ce s-au asigurat că aceasta persoană este cea de care au nevoie, fostul vameş a fost bătut, legat şi băgat în portbagaj şi a fost dus în Transnistria.

Portalul îl citează pe martor, care susţine că aceasta este o răzbunare a noii conduceri a regiunii. El afirmă că în 2016, pe cînd era şef la vamă, Ghervaziuk a fost primul care a anunţat că holdingul "Sheriff" timp de şase ani nu a plătit la buget circa mld. sub formă de accize şi taxe vamale.

Însă, potrivit portalului newsmaker.md, Ghervaziuk a fost implicat într-o afacere ilegală cu alcool etilic. În iunie 2016 Curtea de Conturi a Transnistriei a depistat la Fabrica biochimică din Bender o schemă de exportare falsă a alcoolului. Potrivit documentelor, întreprinderea exporta spirt companiilor din off-shore prin tranzitul Moldovei şi apoi prin portul Odessa. Alcoolul trecea vama transnistreană, însă nu mai ajungea nici la vama moldovenească din Căuşeni şi nici în portul din Odessa. Astfel, de la întreprindere au fost scoași 9 milioane de litri de spirt, iar bugetul transnistrean a fost prejudiciat cu ,3 mil. Atunci deputaţii Sovietului Suprem i-au cerut preşedintelui Evgheni Şevciuk să-l demită pe şeful Comitetului Vamal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав