X 
Cutremure stiri: 505

Proiectul lui Plahotniuc privind votul uninominal, curînd în Parlament

17 apr. 2013,, 15:49   Politică
5815 7
Foto: moldnews.md
Comisia juridică numiri și imunități a avizat pozitiv proiectul propus de democratul Vlad Plahotniuc privind trecerea la votul uninominal în Moldova. Inițiativa prevede că actualul sistem de alegeri parlamentare urmează să fie înlocuit cu circumscripţii uninominale concrete, ceea ce prevede că cetăţeanul va vota pentru deputați în parte, relatează NOImd.
Proiectul a fost susţinut de reprezentanţii PD, PLDM şi neafiliatul Sergiu Sîrbu.

Pînă a fi ajuns în comisiile parlamentare, proiectul a intrat în dezbateri publice. Autorul acestuia a spus că a decis să promoveze votul uninominal la cererile insistente din partea alegătorilor, pe care le-a acumulat în cadrul întîlnirilor în majoritatea raioanelor din Moldova.

Anterior, prim-ministrul Vlad Filat a declarat că sistemul propus de Vlad Plahotniuc diminuează rolul partidelor politice, care îşi vor pierde din atribuţii. În replică, Plahotniuc a declarat că rolul partidelor va rămîne esenţial.

În același timp, unii experți consideră că sistemul electoral uninominal ar crea un dezechilibru intrainstituțional în Republica Moldova, deoarece fiecare va promova micro-proiecte de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав