X 
Cutremure stiri: 505

Modificarea sistemului electoral este parte a înţelegerilor dintre Filat şi Plahotniuc, consideră experţii

22 apr. 2013,, 12:39   Politică
2575 2
Fotо: flux.md
Modificarea "în regim de urgenţă" a legislaţiei electorale a Republicii Moldova – trecerea la sistemul electoral mixt în 24 de ore – nu este nimic altceva decît o înţelegere dintre PLDM şi PDM, consideră politologii.

Solicitat de Agenţia "Infotag", analistul Vitalie Andrievchi a specificat că există două scenarii care au determinat comportamentul celor doi Vlazi – Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat.

"S-a decis, cum se spune, la limită. Dacă nu va fi votat Guvernul Filat, trebuie cumva de limitat PCRM la putere. Noile prevederi legislative sînt foarte neconvenabile pentru comunişti, pentru că ei vor avea de pierdut şi în cazul alegerilor în baza listelor de partid şi în circumscripţii uninominale. Totul nu este atît de simplu – va fi necesar de promovat candidaţii, ceea ce ei nu ştiu să facă. Este prima variantă în cazul alegerilor parlamentare în Parlament", consideră Andrievschi.

Cel de-al doilea scenariu rezumă în cerinţele severe înaintate de PDM către PLDM în schimbul votului pentru Filat la funcţia de prim-ministru.

Andrievschi a vorbit despre avantajele şi dezavantajele noului sistem electoral.

"Deputaţii sînt mai aproape de alegători, pentru că jumătate vor fi aleşi uninominal. Este un avantaj pentru politicienii care nu au nicio legătură cu partidele politice. Anume prin această metodă a fost schimbată nomenclatura comunistă la mijlocul anilor 90. Alta este întrebarea – calitatea acestei noi clase politice", a spus Andrievschi.

În calitate de dezavantaj, Andrievschi a numit faptul că deputaţii vor putea fi cumpăraţi imediat ce vor fi aleşi sau li se va propune mită pentru votarea unor sau altor chestiuni.

"În ţara noastră se pot identifica clar trei potenţiali lideri politicieni care ar recurge la această metodă – Plahotniuc, Filat şi Voronin", a rezumat Andrievschi. În opinia preşedintelui de onoare al PPCD, Iurie Roşca, "maniera de adoptare a respectivului proiect de lege este o parte a strategiei celor din PDM şi PLDM pentru a se menţine la putere cu orice preţ. De facto, aceasta este o nouă etapă de uzurpare a puterii în stat".

De asemenea, el consideră că adoptarea atît de grabnică a legii este un semnal evident al faptului că Filat a acceptat cerinţele Partidului Democrat doar pentru a rămîne în funcţia de prim-ministru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав