Cutremure stiri: 505

Dodon explică cînd trebuiau să se oprească Filat și Plahotniuc

27 apr. 2013,, 10:00   Politică
3724 0
Foto : flux.md
Președintele Partidului Socialiștilor, deputatul Igor Dodon este de părerea că criza politică în care ne aflăm este din cauza, luptei dintre fostul prim-ministru Vlad Filat și fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului Vladimir Plahotniuc. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă,Igor Dodon a declarat că în asemenea situații se poate ajunge atunci cînd interesul personal şi cel de partid sînt puse mai sus ca interesele statului, informează NOI.md.

“De fapt, sîntem într-o criză politică destul de adîncă. Nici unul, nici altul nu au reuşit şi nu s-au gîndit să se oprească la timp. Filat putea să se oprească imediat după ce a scos pe procurorul general. PD tot putea să se oprească după ce a obţinut tot pentru reconfigurarea alianţei, şi votarea lui Filat în funcţia de prim ministru. Dacă se oprea la ceea ce a obţinut, a renegociat obţinînd chiar şi unele sacrificii mari din partea lui Filat atunci situaţie era cu totul alta. Aşa că trebuie să spunem că ambii au făcut aceeaşi greşeală”, a spus Dodon.

Liderul PSRM este de părerea că după demiterea președintelui parlamentului, sînt posibile cîteva scenarii : ”anularea unor proiecte, cum ar fi procurorul general, votul mixt pentru alegerile parlamentare, cu votul deputaților PCRM şi PLDM”. Potrivit lui Dodon, “între timp se va negocia destul de dur o eventuală reconfigurare, reformatare a majorităţii parlamentare”.

Cît privește preşedintele Parlamentului, Igor Dodon nu exclude situaţia cînd RM ar putea să nu aibă preşedinte al Parlamentului în această legislatură. În acest caz, potrivit lui „alegerile anticipate devin o realitate”. “Sînt două scenarii cum pot fi alegeri anticipate. Primul – nu se alege un preşedinte al parlamentului şi se consideră parlamentul nefuncţional. Aici juriştii trebuie să-şi expună opinia în ceea ce ţine de interpretare, poate sau nu vicepreşedintele să reprezinte şi să conducă Parlamentul. Însă, Parlament nefuncţional trei luni, după care survine situaţia de dizolvare a parlamentului. Sau vor fi două încercări de numire a unui nou Guvern care vor fi fără şanse. Eu nu cred că se va merge pe primul scenariu” a explicat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав