Cutremure stiri: 505

SUA intenţionează să aducă în Moldova simulatoare de arme de foc

31 mar. 2017,, 09:50   Politică
2006 4

Statele Unite planifică să livreze simulatoare de arme de foc în Moldova pentru instruirea angajaților serviciilor locale de securitate.

RT a luat cunoştinţă de documentul respectiv al Guvernului. După cum s-a dovedit, autorităţile Moldovei nu sînt informate despre planurile Washingtonului. În dialogul cu RT, preşedintele țării, Igor Dodon, a declarat că statul lui nu are nevoie de asistenţa Americii. În opinia experţilor, scopul imixiunii SUA în afacerile interne ale ţării este de a impune Chişinăul să coopereze cu NATO şi să permită Alianţei să-şi extindă hotarele de est în direcţia Rusiei.

Nu e nevoie de nimic străin

Guvernul SUA va livra simulatoare de arme de foc în Moldova. Departamentul de Stat a anunţat deja un concurs în rîndurile furnizorilor, care vor aduce şi instala echipamentul în capitala republicii, Chişinău, şi în oraşul Ungheni la frontiera cu România.

La simulatoare angajații Serviciului de Securitate al Moldovei vor fi instruiţi la abilităţile de tragere la ţintă. Instructori vor fi furnizorii.

Sub formă de stabilizare

După cum se indică în caietul de sarcini al tenderului, echipamentul va fi livrat în republică cu marcajul „marfă diplomatică“. Din acesta vor face parte arme Kalașnikov (AK-47), pistoale Beretta M9 – arme ale armatei americane, automate M4 și pistol Makarov de 9 mm, precum şi programe computerizate, aplicaţii în limbile română şi rusă pentru dezvoltarea preciziei țintașilor.

Programul este parte a misiunii Biroului Departamentului de Stat pentru aplicarea legii și lupta împotriva traficului internațional de droguri.

Încercare de a extinde NATO

Adevăratele scopuri ale livrărilor în Moldova pot fi altele decît cele declarate de Departamentul de Stat, consideră Pavel Kandeli, colaborator ştiinţific coordonator al Institutului Europei al AŞR şi membru al Consiliului pentru afaceri internaţionale al Rusiei.

Washingtonul, consideră expertul, se va ocupa de pregătirea cadrelor, pe care ulterior le va putea folosi ca instrument de influenţă asupra autorităţilor de la Chişinău. Ultimele refuză să conlucreze cu NATO şi optează pentru cooperarea cu Moscova.

„Soft power” american

Guvernul SUA deja a întreprins încercări de a influenţa asupra stării de spirit a locuitorilor Moldovei şi a face lobby propriilor interese. Astfel, în ianuarie Departamentul de Stat era dispus să plătească proiecte ce depistau cazuri de corupţie în rîndurile funcţionarilor de stat. În acest scop a fost alocat grantul respectiv, ai cărui beneficiari trebuia să creeze platforme-media unde să fie publicate istorii de mituire printre funcţionari.

Bruxelles în loc de Moscova

În anul 2016, cu suportul financiar al NED, Asociaţia Presei Independente edita ziare în limbile română şi rusă, în care relata cititorilor despre avantajele democratice şi economice ale cooperării cu UE.

Anterior RT a comunicat că Comisia Europeană este dispusă să aloce 1,5 milioane de euro pentru a susţine vectorul asocierii europene al Chişinăului. Aceasta a fost o încercare ordinară a Occidentului de a împiedica Moldova să se apropie de Moscova, a menţionat Ion Ceban, purtător de cuvînt al preşedintelui republicii, Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав