Cutremure stiri: 502

Ucraina furnizează Moldovei doar "excesul de energie nucleară"

4 apr. 2017,, 09:00   Economie
1813 3

În Moldova va fi exportat doar excesul de energie nucleară care "nu este implicat în echilibrul energetic al Ucrainei". Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat, luni, şeful Consiliului Pieţei Angro de Energie Electrică, Constantin Zapaişcikov.

"În regulile adoptate de Consiliu este stipulat clar - "energia electrică extrabilanţieră" ", a menţionat el, indicînd asupra avantajelor obţinute în urma exportului de energie electrică nucleară.

"Nu este corect ca blocurile energetice ale centralelor nucleare să fie descărcate, iar Ucraina să nu cîştige bani. Compania "Energoatom" va avea un volum de producţie un pic mai mare. Dacă producţia creşte, blocurile nu vor fi descărcate, iar utilajele nu vor funcţiona inutil", a subliniat Zapaişcikov.

Potrivit lui, energia electrică va fi comercializată pe pieţele externe la un tarif mai mare decît cel pe care "Energoatom" în contractează pe Pieţa Angro de Energie Electrică.

"În preţul de export vor fi incluse serviciile operatorului reţelelor magistrale "Ukrenergo" şi certificatele de subvenţionare a populaţiei Ucrainei. Nu va fi doar tariful "Energoatom". Subvenţionarea încrucişată, tarifele pentru transportare şi serviciile "Ukrenergo" - toate acestea vor reprezenta preţul de export al energiei electrice care nu a fost inclus în balanţă", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав