Cutremure stiri: 505

Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc au discutat despre perspectivele de reluare a negocierilor

29 apr. 2013,, 15:53   Politică
6187 6
Foto: flux.md
Preşedintele Partidului Liberal Democrat, fostul prim-ministru Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, au discutat despre perspectivele reluării procesului de negocieri pentru formarea noii majorităţi parlamentare şi pentru formarea guvernului.

Surse din cadrul PLDM au comunicat pentru Agenţia "Infotag" că Filat şi Plahotniuc s-au întîlnit sîmbătă.

Detaliile primei întrevederi după demisia lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului nu se comunică. Anterior, Plahotniuc a venit la sediul PLDM înainte de organizarea votării secrete pentru demiterea preşedintelui Legislativului. Atunci, Filat a comunicat jurnaliştilor că ei nu au discutat despre demisia spicherului, iar Plahotniuc i-a dat asigurări că "nu are nicio atribuţie cu decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie".

Potrivit comunicărilor anterioare, în urma acestei decizii, Vlad Filat nu mai poate pretinde funcţia de prim-ministru. Curtea Constituţională a pronunţat această decizie la cîteva ore după ce Vlad Filat s-a întîlnit cu membrii Biroului PDM, unde a primit asigurări că va avea susţinere pentru formarea guvernului.

Vineri, preşedinţii PLDM şi PDM au declarat despre disponibilitatea de a continua negocierile în vederea formării noii coaliţii şi depăşirii crizei politice. În seara zilei de vineri, Vlad Filat a declarat în cadrul emisiunii ”Bună Seara” de la postul public Moldova 1 că "negocierile trebuie să fie transparente".

"Negocierile vor fi transparente pentru ca oamenii să înţeleagă despre ce fel de principii şi valori este vorba. Vom avea grijă ca viitorul candidat la funcţia de prim-ministru, care va fi numit de şeful statului, să poată forma echipa şi să nu i se impună anumite persoane. Pînă la pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale, 58 de deputaţi erau gata să susţină guvernul. Vom vedea dacă aceşti 58 de deputaţi vor susţine executivul fără Vlad Filat la conducerea acestuia", a declarat liderul PLDM.

În acelaşi timp, el nu exclude că împotriva lui ar putea fi intentate dosare penale sau chiar ar putea fi arestat de către "cei care controlează Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie".

"Să nu creadă că mă vor putea speria. Ei au reuşit să mă scoată din funcţia de prim-ministru, ei pot să mă aresteze, să mă condamne. Însă, nu voi renunţa la nimic. Ei pot aresta o persoană, dar nu tot partidul sau toată ţara", a subliniat Filat.

Vineri, Consiliul Naţional al PLDM a decis să continue negocierile în vederea formării majorităţii parlamentare şi a unui guvern funcţional. Vlad Filat a declarat că PLDM este gata să poarte negocieri cu toate grupurile şi fracţiunile parlamentare în afară de "grupul Ghimpu" şi fracţiunea PCRM, care a anunţat că nu vrea să participe la formarea guvernului. Potrivit lui, negocierile vor începe după ce preşedintele Nicolae Timofti va numi un candidat la funcţia de prim-ministru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав