X 
Cutremure stiri: 501

Un senator român poate deveni secretar general NATO

2 mai. 2013,, 15:18   Externe
3630 3
Foto: wikipedia.org
Senatorul român Mircea Geoană a efectuat o vizită în SUA, pentru a obţine sprijin în vederea ocupării postului de secretar general al NATO. Numele ex-ministrului de externe și ex-spiker al senatului a figurat în cercurile diplomatice ca posibil successor al actualului secretar general Anders Fogh Rasmussen.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat că Mircea Geoană este "categoric" un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, potrivit Mediafax.

El a arătat că funcţia de secretar general al NATO este de obicei atribuită unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privinţa contribuţiei aduse Alianţei, iar Geoană se înscrie, deoarece are şi un profil european, nu doar în planul NATO.

Potrivit europarlamentarului social-democrat, sînt mari şansele ca un est-european să obţină funcţia deţinută pînă la sfîrşitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece şi în 2009 au mai fost discuţii ca şi ţările nou intrate în Alianţă să aibă acces la această funcţie.

Pe de altă parte, Paşcu consideră că e puţin probabil ca ambele funcţii, cea de secretar general şi cea de adjunct al acestuia, să fie obţinute de România şi Polonia, cealaltă ţară est-europeană în care există discuţii în acest sens, cel mai plauzibil candidat fiind Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe de la Varşovia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав