X 
Cutremure stiri: 507

Cercetatorii CERN vor sa recreeze prima pagina web

5 mai. 2013,, 09:00   Ştiinţă şi IT
4719 0
Foto : topwar.ru
Putini stiu ca World Wide Web isi are originile chiar la CERN, in proiectul ENQUIRE, initiat de Sir Tim Berners-Lee. In prezent, o echipa noua lucreaza la restaurarea primei pagini web, considerata de o importanta istorica.

Fondata in 1954, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a jucat un rol important si in dezvoltarea tehnologiei prin dezvoltarea WWW incepand cu 1989. In prezent, o echipa de la CERN lucreaza la un proiect istoric care nu are legatura cu Large Hadron Collider sau bosonul Higgs.

Sub conducerea lui Tim Berners-Lee, proiectul ENQUIRE a produs prima pagina web, iar o copie a sa poate fi vizualizata si acum, dupa 20 de ani. Noul proiect CERN are insa ca scop restaurarea sa completa, folosind componente hardware si software identice cu cele utilizate initial.

Echipa condusa de Dan Noyes, web manager pentru divizia de comunicare CERN, spera ca prima pagina web, odata restaurata, sa devina o inspiratie pentru generatiile viitoare.

"Sîntem intr-un moment unic, in care putem inca porni primul server web pentru a avea aceasta experienta. Vrem sa pastram acest document important", a explicat Noyes.

Principiile pe care a fost fondata reteaua WWW tin de o cultura a liberei exprimari, a accesului universal la informatie si la descentralizarea ei. Echipa CERN crede ca aceste valori s-au pierdut in mare parte pe internet in ultimii 20 de ani, iar prima pagina web poate fi o sursa de inspiratie.

Chiar daca o pagina web veche de 20 de ani nu pare prea interesanta la prima vedere, echipa CERN sustine ca spiritul ei s-a pierdut in ultimele doua decenii.

Primul browser web permitea utilizatorului sa editeze in timp real continutul vizualizat, functie care a disparut odata cu extinderea internetului. Dincolo de acesta functie, prima pagina web reprezinta un monument dedicat accesului universal la informatie.

Dupa 20 de ani, internetul este in continuare dominat de cateva companii mari IT, dar primii pasi facuti de CERN prin WWW asigura libertatea retelei globale, care nu poate fi niciodata deveni proprietatea unei entitati comerciale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав