X 
Cutremure stiri: 505

BNM a publicat lista țărilor și regiunilor ce nu implementează standardele internaționale de transparență

16 mai. 2013,, 10:28   Economie
4489 0
Foto: offshory.ru
Banca Națională a Moldovei a publicat lista jurisdicțiilor ce nu implementează standardele internaționale de transparență. Se preconizează că această listă urmează a fi aprobată printr-o hotărîre a Consiliului de administrație al BNM. Lista jurisdicțiilor ce nu implementează standardele internaționale de transparență a fost întocmită de Banca Națională a Moldovei în urma adoptării de către Parlament, pe data de 7 martie 2013, a unor amendamente la Legea instituțiilor financiare, care au stabilit o interdicție de participare la capitalul băncilor din Moldova în calitate de acționari pentru rezidenți ai acelor jurisdicţii ce nu aplică standardele internaționale. De asemenea, aceste amendamente stipulează că Banca Națională a Moldovei trebuia să elaboreze o listă respectivă.

Conform proiectului elaborat al hotărîrii Consiliului de Administrație al BNM, pe lista jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență au intrat Ecuador, Etiopia, Indonezia, Iran, Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Sao Tome, Coreea de Nord, Siria, Tanzania, Vietnam, Yemen. Totodată, au fost incluse ţările şi/sau zonele off-shore stipulate în Anexa nr.3 din Ordinul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei nr.118 din 20.11.2007 privind aprobarea Ghidului activităţilor sau tranzacţiilor suspecte, care cad sub incidenţa Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Stabilirea unei liste a jurisdicţiilor ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă va proteja integritatea sistemului bancar şi va conduce la consolidarea în continuare a sistemului bancar autohton şi la creşterea încrederii publicului larg faţă de bănci. Reamintim că, pe 7 martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală modificările la Legea instituțiilor financiare, care au impus o interdicție de participare la capitalul băncilor din Moldova în calitate de acționari pentru rezidenți ai acelor jurisdicţii ce nu aplică standardele internaționale. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu, amendamentele se introduc în scopul de a proteja integritatea sistemului bancar și de a preveni pătrunderea în rîndurile acționarilor băncii a celor care ar putea avea un impact negativ asupra strategiei și activităților acesteia, asupra interacțiunii dintre bănci în cadrul sistemului bancar. Această interdicție este legată de faptul că aflarea unei persoane în astfel de jurisdicții nu permite autorităţii de supraveghere să-și îndeplinească sarcinile.

Conform prevederilor legii în cauză, companii din zone off-shore nu vor putea avea, în mod direct sau indirect, cote în capitalul social al băncilor din Moldova, fiind obligate fie să se înregistreze în Republica Moldova, fie să efectueze înstrăinarea cotelor respective în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii. În caz contrar, aceste cote vor fi înstrăinate prin judecată, la cererea Băncii Naționale, cu transferul ulterior al încasărilor din vînzare către proprietarul inițial (fără cheltuieli de vînzare și penalităţi).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав