Cutremure stiri: 504

Tergiversarea formării unui nou guvern se explică prin faptul că se doresc alegeri anticipate – opinia expertului

20 mai. 2013,, 15:11   Politică
3574 0
Foto: 24th.md
Tergiversarea procesului de formare a unui nou cabinet de miniştri şi înaintarea programului de guvernare Parlamentului se explică prin faptul că se doresc alegeri anticipate", consideră juristul Teo Cîrnaţ.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că, din momentul în care a fost desemnat, candidatul pentru funcţia de premier trebuie să aibă cel mai mare interes ca acest proces să fie cît mai scurt, iar Guvernul să obţină susţinere majoritară în Parlament.

"Acest lucru putea fi făcut în termen de cîteva zile, întrucât Constituţia spune că premierul desemnat are la dispoziţie cel mult 15 zile pentru a propune Parlamentului componenţa noului guvern. Din felul cum decurg lucrurile, se creează impresia că Iurie Leancă se teme de funcţia de prim-ministru şi nu doreşte să fie numit în această postură. Dacă şi-ar fi dorit acest lucru, atunci societatea trebuia deja să ştie numele viitorilor miniştri şi reperele programului de guvernare al viitorului guvern", a spus expertul. În opinia lui, Iurie Leancă a fost selectat de PLDM în calitate de ţap ispăşitor cu scopul de a trece şi de această condiţie constituţională şi a ajunge astfel la alegeri anticipate.

"Dacă scopul principal este integrarea europeană, atunci nu trebuie să aştepţi 15 zile pentru a prezenta noul guvern. Programul de guvernare putea fi prezentat chiar a doua zi", a menţionat Teo Cîrnaţ.

În opinia lui, tergiversarea în cauză urmăreşte scopul de a amîna pe cît este posibil numirea datei alegerilor anticipate.

"Ţinînd cont de felul cum se negociază, am impresia că se mimează procesul de formare a noului guvern. Se doreşte ca alegerile să aibă loc în lunile octombrie-noiembrie", a spus Teo Cîrnaţ.

Pe data de 14 mai, PLDM l-a nominalizat pe Iurie Leancă în calitate de premier, iar candidatura acestuia a fost acceptată de preşedintele ţării. Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a prezenta Parlamentului componenţa noului guvern şi programul de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав