Cutremure stiri: 502

Rusia va interzice Moldovei și altor țări din CSI să utilizeze sistemul său de transport al gazelor

21 mai. 2013,, 10:55   Economie
8140 3
Foto: nefftrans.ru
Rusia intenționează să interzică Republicii Moldova și altor țări din CSI să folosească sistemul de transport al gazelor rusești. Potrivit presei ruse, vice-președintele companiei ruse "Transnefti", Mihail Barkov, a trimis o scrisoare către guvernul rus, propunînd autorităților să se retragă din acordul care va permite țărilor CSI să se bucure de drepturi egale de utilizare a sistemelor de transport de gaze ale companiilor "Transnefti" și "Gazprom".

Poziția companiei este susținută și de Ministerul Energeticii din Federația Rusă, care deja a sugerat guvernului să ignore regulamentul semnat cu privire la zona de liber schimb în CSI din 2010. Viceministrul rus al Energeticii, Anatoli Ianovski, a menționat că oferirea accesului la sistemul de transport al gazelor din Rusia altor state din cadrul CSI nu corespunde cu interesele Federației Ruse și va permite obținerea de avantaje unilaterale doar celorlalți participanți. Anatoli Ianovski a propus, de asemenea, ca partea rusă să nu mai participe la elaborarea acordului privind tranzitul gratuit prin sistemul de transport al gazelor rusești.

De remarcat că contractul privind instituirea unei zone de liber schimb a fost semnat în 2011 de Belarus, Ucraina, Armenia, Moldova, Kazahstan, Tadjikistan, Kîrgîzstan și Rusia. Încă trei țări – Uzbekistan, Turkmenistan și Azerbaidjan – intenționează să adere în curînd. Tratatul a intrat în vigoare în toamna anului trecut.

În conformitate cu termenii contractului, acordul privind tranzitul de hidrocarburi prin conducte în CSI trebuie semnat deja în anul curent. Totodată, Republica Moldova și Ucraina intenționează să extindă pe teritoriul CSI acțiunea pachetului energetic european, care va oferi acces gratuit la sistemul de transport de gaze ale companiilor "Transnefti" și "Gazprom" pentru companii de petrol și gaze din alte țări participante la contract. Ucraina intenționează, astfel, să obțină acces la gaz turkmen mai ieftin, pe care îl va putea transporta pe teritoriul Rusiei.

Firește, furnizorilor ruși de hidrocarburi, această situație nu poate să nu le provoace îngrijorare. Interesele companiei "Gazprom" ar putea fi serios afectate în cazul în care Ucraina va reuși să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Prin urmare, semnarea acordului privind accesul liber la sistemul de transport al gazului rusesc pentru țările CSI se află sub semnul întrebării. Surse bine informate spun că această poziție nu este o propunere individuală a Ministerului Energeticii și companiei "Transnefti", ci reflectă poziția guvernului rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав