Cutremure stiri: 505

UE va majora asistența financiară pentru Moldova

1 iun. 2017,, 14:45   Economie
2330 1

Uniunea Europeană prevede să majoreze volumul asistenței financiare pentru Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic, în vederea sprijinului implementării de către acestea a reformelor necesare.

Acest lucru este prevăzut în proiectul bugetului UE pe anul 2018, prezentat de Comisa Europeană în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, relatează NOI.md.

Potrivit documentului, în 2018, comparativ cu 2017, se propune majorarea sumei mijloacelor alocate în credite de angajament pentru țările Parteneriatului Estic cu 48,6 milioane de euro – de la 544,1 milioane pînă la 592,7 milioane de euro, iar suma creditelor de plată – cu 158,4 milioane de euro – de la 274,1 milioane pînă la 432,5 milioane de euro.

Solicitarea privind introducerea modificărilor respective a fost lansată de principalul negociator al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2018, deputatul european Siegfried Mureșan, care s-a pronunțat pentru sporirea fondurilor pentru țările din vecinătatea estică, pentru ca Uniunea Europeană să acorde sprijin financiar suplimentar țărilor din vecinătatea estică – Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Potrivit lui, aceste țări implementează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană și necesită un sprijin mai consistent din partea UE, pentru a duce la bun sfîrșit angajamentele asumate pe calea realizării reformelor necesare.

Astfel, Siegfried Mureșan a propus majorarea asistenței financiare pentru Moldova din partea UE pentru ca țara noastră să poată să realizeze toate reformele necesare pe calea integrării europene, precum și să-și consolideze dezvoltarea democratică și cea economică.

Totodată, el a spus că UE așteaptă de la Guvernul Moldovei un progres mai substanțial în diverse domenii în cadrul implementării Acordului de asociere cu UE, în special în domeniul justiției, statului de drept, administrației publice, sistemului bancar, combaterii corupției.

Siegfried Mureșan a menționat că doar astfel va exista o garanție că toți banii alocați Moldovei de Uniunea Europeană sînt folosiți conform destinației acolo unde există necesitatea de creștere a bunăstării cetățenilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав