Cutremure stiri: 501

Liderul suprem al Iranului a învinuit pe SUA

13 iun. 2017,, 20:30   Externe
3183 0

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Statele Unite sunt vinovate pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu, adăugînd că lupta Washingtonului împotriva grupului jihadist Statul Islamic este o “minciună”.

“Voi [Statele Unite] şi agenţii voştri sunteţi sursa instabilităţii în Orientul Mijlociu... cine a creat Statul Islamic? America ... Afirmaţia Americii că luptă împotriva Statului Islamic este o minciună”, a precizat Khamenei în cadrul unei întîlniri cu oficiali iranieni de rang înalt, potrivit website-ului său oficial.

Iranul şi SUA au suspendat relaţiile diplomatice la scurt timp după Revoluţia Islamică din 1979 şi ostilitatea faţă de Washington a fost mult timp o ţintă preferată a susţinătorilor radicali ai lui Khamenei în Iran.

De la începutul Ramadanului, Khamenei a făcut mai multe declaraţii în care a denunţat SUA. În acelaşi timp, de când a fost învestit oficial la începutul acestui an, preşedintele american Donald Trump a adoptat un ton dur împotriva Iranului, indicând că va anula apropierea de Teheran pe care a abordat-o fosta administraţie Obama.


Liderul iranian a acuzat SUA şi aliatul său regional Arabia Saudită că finanţează militanţi suniţi extremişti, inclusiv Statul Islamic, care a desfăşurat săptămâna trecută primul său atac în Teheran, ucigând 17 persoane.

Riadul a negat implicarea în atacurile sinucigaşe cu bombă şi atacurile armate asupra Parlamentului iranian şi a mausoleului fondatorului Republicii Islamice, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani, care favorizează deschiderea spre scena globală, a condamnat atacurile, fără a indica o anumită ţară.

Preşedintele pragmatic a susţinut un acord nuclear încheiat între Iran, SUA şi alte cinci puteri mondiale în 2015, acord care a dus la ridicarea majorităţii sancţiunilor aplicate împotriva Teheranului în schimbul restricţionării programului său nuclear.

Dar acordul nu a dus la o normalizare a legăturilor dintre SUA şi Iran, după cum a sperat Rouhani. De fapt, în mai multe rânduri, preşedintele american Trump a declarat că acest acord este “unul dintre cele mai proaste acorduri semnate vreodată” de SUA şi a precizat că Washingtonul îl va evalua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав