X 
Cutremure stiri: 505

Ambasadorii UE susțin asistența macrofinanciară pentru Moldova

16 iun. 2017,, 09:01   Economie
2609 5

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat acordul Parlamentului European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Asistența va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă plasat pe pagina online a Consiliului European.

Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane sînt grant, iar 60 de milioane – împrumut.

„Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitatea politică în perioada dintre alegerile din noiembrie 2014 și ianuarie 2016. A fost, de asemenea, afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică slabă și de interdicții de import impuse de Rusia. De la începutul anului 2016, autoritățile au adoptat o serie de reforme, dar trebuie să depună eforturi suplimentare pentru punerea în aplicare a acestora, în timp ce persoanele responsabile de fraudele bancare trebuie aduse în fața justiției”, se menționează în comunicatul Consiliului European.

În noiembrie 2016 FMI a aprobat aranjamentele de trei ani cu Republica Moldova în cadrul „Mecanismului extins de creditare” şi „Mecanismului de finanțare extinsă” pentru suma de 178,7 milioane de dolari. Republica Moldova a solicitat asistență suplimentară din partea UE în august 2015 și a reînnoit cererea în martie 2016.

Decizia de acordare a asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European la 5 iulie. Ulterior Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав