X 
Cutremure stiri: 502

BNM menține rata de politică monetară la nivelul de 3,5% anual

31 mai. 2013,, 12:01   Economie
2706 0
Foto : contact.az
Banca Națională a Moldovei a decis menținerea ratei de bază aplicate la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 3,5 la sută anual. Surse din cadrul Băncii Naționale a Moldovei au relatat pentru NOI.md că, totodată, Consiliul de administrație al BNM a menținut ratele de dobîndă la creditele overnight de 6,5%, iar la depozitele overnight – de 0,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină a fost menținută la nivelul actual de 14 la sută din baza de calcul.

Banca Națională a Moldovei a declarat că decizia respectivă vizează asigurarea în continuare a unor condiţii monetare reale propice pentru stimularea procesului de creditare şi activităţii economice, precum şi a celor aferente ancorării anticipaţiilor inflaţioniste, în contextul menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 27 iunie 2013.

De remarcat că, la sfîrșitul lunii aprilie a acestui an, Banca Națională a redus rata de bază cu un punct procentual – de la 4,5% pînă la 3,5%. Iar înainte de asta, Banca Națională a Moldovei a redus-o doar la sfîrșitul lunii februarie 2012, de la 6,5% pînă la 4,5% pe an. În următoarele luni, rata se menținea la același nivel pînă la sfîrșitul lunii aprilie 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав