Cutremure stiri: 507

Peste 100 de kilometri de diguri din ţară ar putea ceda în orice moment

9 iun. 2013,, 15:19   Societate
2475 0
Foto: infomondo.ro
Peste 100 de kilometri de diguri din ţara noastră ar putea ceda în orice moment, dacă ploile se vor menţine, informează publika.md. Reprezentanţii Agenţiei "Apele Moldovei" spun că evaluările preliminare arată că doar pentru reparaţia unui kilometru de dig sînt necesare aproape trei milioane de lei. Constatările au fost făcute la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care s-a întrunit, astăzi, pentru a evalua riscul de inundaţii, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

Premierul Iurie Leancă spune că, deocamdată, Moldova nu este ameninţată de pericolul inundaţiilor. Totuşi, Guvernul va iniţia negocieri cu partenerii europeni în vederea finanţării unui studiu ce ar permite evaluarea situaţiei digurilor de protecţie.

"Deocamdată riscurile sînt minime, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne liniştim. Acum nu există riscuri majore, vom face evaluări să vedem de unde luăm resursele financiare şi să venim cu soluţii immediate tehnice", a declarat Leancă.

12 localităţi din lunca rîurilor Nistru şi Prut sînt cele mai expuse riscului de inundaţii.

"Eeste vorba de 12 localităţi, pe rîul Nistru este Criuleniul, Corjova. Pe rîul Prut avem Tochile-Răducani/Leova, avem în zona Cahulului. În total avem circa 90-100 de km care ar avea necesitate de prima acţiune pentru reabilitarea lor", a menţionat directorul Agenţiei Apele Moldovei, Marin Adam.

Serviciul Hidrometeorolgic de Stat a anunţat că săptămîna viitoare ploile vor reveni şi nu exclude eventuale inundaţii în lunca rîurilor Prut şi Nistru, în funcţie de cantitatea de precipitaţii. Potrivit Serviciului pentru Situaţii Excepţionale, prejudiciul material, în urma ploilor din perioada 18 mai - 4 iunie, este de 211 milioane de lei, în mare parte în agricultură. În total au fost afectate 23 de raioane, în special Ungheni, Rîşcani, Donduşeni, Orhei şi Edineţ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав