X 
Cutremure stiri: 502

Un fost consilier al lui Medvedev a povestit de ce se teme Putin

11 iun. 2013,, 13:08   Externe
12401 5
Foto : ziare.com
Economistul rus Serghei Guriev, ex-rectorul New Economic School din Moscova și fost consilier al premierului rus Dmitri Medvedev a acordat un interviu săptămînalului german Der Spiegel. Această "eminență cenușie" a echipei ex-președintelui Dmitri Medvedev a povestit despre motivele care l-au determinat sa plece la Paris.

Guriev își amintește că "decizia de a părăsi patria el a luat-o deoarece de mai multe luni a fost sub presiune": "În general, un astfel de scenariu soția mea l-a prevăzut acum trei ani – în timpul președinției lui Dmitri Medvedev. Ea nu a vrut ca copiii noștri să crească într-o țară care nu este liberă și a decis să plece la Paris". Punctul de cotitură, continuă economistul "a survenit la sfîrșitul lunii aprilie, atunci cînd la locul meu de muncă au venit anchetatorii cu un mandat de percheziție și au confiscat toată corespondența începînd cu 2008 - în total 45 de gigabytes". Să rămîi în Rusia, recunoaște Guriev, a devenit periculos. Economistul se temea de faptul că i se va "interzice de a părăsi Rusia, după care ar urma arestarea": "Sînt un patriot și îmi iubesc țara, dar nu sînt gata să renunț la libertate. Mai bine la Paris decît la Krasnokamensk".

Întrebarea jurnaliștilor de ce premierul Medvedev nu s-a ridicat în apărarea lui, Guriev a refuzat să o comenteze. "El este acum într-o situație dificilă, - a asigurat fostul consilier. - Din modernizarea promisă practic nu a rămas nimic, totul este decis de către Putin".

De asemenea, în cadrul interviului, s-a vorbit și despre Alexei Navalnîi. Guriev, care a declarat deschis despre sprijinul financiar acordat lui Navalnîi (împreună cu soția Guriev i-a transferat circa 250 de euro) - a fost impresionat de faptul că "acesta din urmă este gata să lupte pînă la capăt și să ajungă în închisoare pentru convingerile sale". Navalnîi, potrivit economistului, este "de departe cel mai convingător dintre toți liderii opoziției, tocmai deaceea împotriva lui a fost organizat un proces spectacol, în rezultatul căruia el ar putea nimeri după gratii".

"Dacă în Rusia ar fi fost alegeri corecte și Vladimir Putin s-ar întîlni cu Alexei Navalnîi într-o dezbatere televizată, nici nu știu cine ar cîștiga", - a declaratGuriev. Cu toate acestea, spune economistul, Navalnîi are idei pe care el nu le acceptă: de exemplu, introducerea unui impozit progresiv pentru participarea la marșurile naționaliste.

Faptul că Putin care a luat în ultimele alegeri prezidențiale, 63,6% din voturi, luptă atît de îndîrjit cu adversarii săi, se explică în opinia expertului prin faptul că "el singur nu crede în acest sprijin". "Putin se teme de nemulțumirea crescîndă a propriului popor – concluzionează Guriev. – Deaceea urmărim acum o situație paradoxală, alegerile au trecut, iar Putin continuă să lupte cu opoziția introducînd noi legi restrictive".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав