Cutremure stiri: 506

Procurorul Adrian Popenco se ocupă cu denunţarea şi falsificarea dosarelor penale - avocatul Ana Ursachi

12 iun. 2013,, 19:30   Societate
9228 0
Foto : mk.ru
Procurorul Procuraturii Anticorupţie Adrian Popenco se ocupă cu denunţarea colegilor şi este implicat în falsificarea dosarelor penale. Despre aceasta a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la "INFOTAG", avocatul Ana Ursachi.

Potrivit ei, este vorba despre cazul ex-procurorilor Valentin Caşu şi Valeriu Castraveţ, precum şi depsre falsificarea materialelor în cazul omului de afaceri Viorel Ţopa.

Avocatul a menţionat că Valentin Caşu şi Valeriu Castraveţ, în anul 2001 au examinat cazul privind activele Băncii de Economii.

"În acea perioadă, instituţia bancară era condusă de Viorel Ţopa. De rînd cu procurorii de activitatea băncii s-au interesat şi auditorii Curţii de Conturi şi ai PriseWaterHouseCoopers. Potrivit lor, "în cadrul băncii situaţia nu doar că este stabilă, dar datorită managementului instituţiei, situaţia s-a îmbunătăţit", a spus avocatul.

Ursachi consideră că acum 12 ani Viorel Ţopa nu putea fi învinuit de faptul că a distrus una dintre cele mai importante instituţii ale statului.

Valentin Caşu a examinat situaţia privind diminuarea activelor Băncii de Economii şi a emis ordonanţa de refuz în pornirea procesului penal din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii.

Chiar dacă a existat acest document, semnat de un procuror cu o experienţă, Ţopa a fost condamnat în 2010 la 10 ani de închisoare de către Judecătoria sectorului Buiucani.

Avocatul a atras atenţie asupra faptului că din materialele dosarului, au dispărut o parte din documente.

"La un an după aceasta a apărut plîngerea lui Adrian Popenco pe numele procurorului general în privinţa lui Caşu şi Castraveţ. În această plîngere, Popenco îi acuză pe cei doi procurori de falsificarea documentelor în cazul "Ţopa" şi depunerea mărturiilor false", a spus Ursachi.

În vara anului 2012 a fost intentat un dosar penal, iar foştii procurori sînt chemaţi în judecată. Avocaţii celor doi procurori s-au adresat la procuratură cu rugămintea de a studia materialele controalelor efectuate în 2001 la Banca de Economii.

"Astfel au fost găsite nişte notiţe ale lui Caşu, precum şi corespondenţa dintre procuror şi administraţia Băncii de Economii şi Banca Naţională din anul 2001. Aceste documente demonstrează că Valentin Caşu a prezentat un raport detaliat privind controlul efectuat la bancă. Prin aceasta, sînt anulate integral toate circumstanţele inventate, în baza cărora Ţopa a fost condamnat", a spus avocatul.

Ea consideră că Popenco este "autorizat" de către oligarhul Vlad Plahotniuc şi îndeplineşte în cadrul procuraturii "indicaţiile" acestuia.

Avocatul Ana Ursachi este de părere că hărţuiala în cazul lui Caşu şi Castraveţ, precum şi condamnarea lui Viorel Ţopa - este rezultatul activităţii unei singure persoane - a procurorului Adrian Popenco.

Prin intermediul presei, avocatul s-a adresat procurorului general Corneliu Gurin cu rugămintea ca "Popenco să fie dat afară din cadrul instituţiei pentru că s-a discreditat".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав