X 
Cutremure stiri: 506

Transnistria se îndreaptă spre o înrăutăţire intenţionată a procesului de negocieri cu Moldova – Oazu Nantoi

13 iun. 2013,, 12:15   Politică
4798 5
Foto : interakt.md
Transnistria se îndreaptă spre o înrăutăţire intenţionată a procesului de negocieri cu Moldova. Astfel a calificat semnarea de către liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc a "Regulamentului cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat a RMN", expertul politic Oazu Nantoi.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că "pentru mulţi este evident faptul că la moment se desfăşoară o luptă între proiectul "Moldova independentă" şi Rusia".

"Nu există Transnistria de sine stătătoare. Cine nu crede să meargă pe malul stîng al Nistrului. Acolo va vedea armatele ruseşti care ilegal staţionează în Transnistria, numite ocupanţi. Acest regim demult s-ar fi prăbuşit, dacă nu ar fi fost susţinut de Rusia", este convins expertul.

Potrivit lui Nantoi, în ultimul timp au fost întreprinşi mai mulţi paşi care au încordat situaţia. Iniţial a fost adoptată decizia privind transferarea la Bender a Sovietului Suprem al Autoproclamatei RMN, ulterior au apărut discuţiile în jurul posturilor din zona de securitate.

Expertul a atras atenţia asupra faptului că concluziile sale sînt susţinute şi de negociatorul din partea Transnistriei Nina Ştanschi, care, în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul 5+2 de la Odesa, a făcut o declaraţie fără drept de apel, potrivit căreia "RMN va pleca de la masa de negocieri în cazul în care va fi abordat subiectul relaţiilor politice dintre părţi".

"Eu consider că acum toate eforturile sînt îndreptate spre compromiterea eforturilor de integrare europeană ale Chişinăului, cu scopul de a evita semnarea oricăror documente la Vilnius. Pentru a obţine acest lucru sînt bune toate mijloacele, inclusiv provocări unilaterale, la care sîntem acum martori", a spus expertul.

În ceea ce priveşte dislocarea posturilor din partea Moldovei în stînga Nistrului, expertul a calificat acest lucru drept un fenomen normal.

"Noi avem anumite angajamente în faţa UE, cu care Moldova are un plan comun de acţiuni în vederea liberalizării regimului de vize. Dacă dorim să obţinem acest regim, atunci trebuie să controlăm deplasarea cetăţenilor străini pe teritoriul ţării. În acest sens regiunea transnistreană întotdeauna a fost "o gaură neagră". Acum situaţia trebuie schimbată", a spus Nantoi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав