Cutremure stiri: 501

Erdogan lansează un 'ultim avertisment' către manifestanţii de la Istanbul

13 iun. 2013,, 15:59   Externe
2376 0
Foto : podrobnosti.ua
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un 'ultim avertisment' manifestanţilor din Istanbul, cerîndu-le să evacueze imediat parcul Gezi, aflat la originea revoltelor care zguduie Turcia de două săptămîni, relatează AFP.

'Ne-am păstrat răbdarea pînă acum, dar răbdarea se apropie de sfîrşit. Lansez un ultim avertisment: mame, taţi, vă rugăm să vă retrageţi copiii de acolo!', a declarat Erdogan, într-un discurs la Ankara, rostit în faţa primarilor din partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP, de sorginte islamistă).

'Nu putem aştepta prea mult timp, deoarece parcul Gezi nu aparţine forţelor care îl ocupă, ci ne aparţine tuturor', a adăugat el, făcînd apel la manifestanţi să evacueze parcul pentru 'a-l restitui adevăraţilor proprietari - locuitorii Istanbulului'.

În timpul discursului său, Erdogan a reiterat ideea referendumului cu privire la proiectul de dezvoltare urbanistică a pieţei Taksim şi la viitorul parcului Gezi, a cărui demolare anunţată a dus la declanşarea protestelor la 31 mai.

Recep Tayyip Erdogan a avansat iniţiativa referendumului miercuri seara în cadrul întîlnirii cu reprezentanţi ai protestatarilor. Organizaţiile acestora urmează să-şi prezinte în cursul zilei de joi o poziţie oficială comună cu privire la iniţiativa lui Erdogan, după ce unii lideri ai manifestanţilor au calificat drept 'ilegală' propunerea premierului privind referendumul, după cum a relatat anterior AFP.

Premierul turc a încercat miercuri să dezamorseze revolta care vizează guvernul său de două săptămîni, invocînd ideea unui referendum cu privire la dezvoltarea urbană a pieţei Taksim. Un tribunal administrativ din Istanbul a ordonat la 31 mai suspendarea lucrărilor pînă la o hotărîre pe fond cu privire la legalitatea proiectului de dezvoltare dorit de guvern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав