X 
Cutremure stiri: 502

Experți: Inițiativa PL este o provocare la adresa securității naționale

24 iun. 2013,, 15:06   Politică
4495 2
Foto : noi.md
Propunerea Partidului Liberal de a instala posturi vamale și fiscale de-a lungul Nistrului este apreciată de către unii experți drept o provocare la adresa securității naționale. Informația a fost făcută astăzi la solicitarea NOI.md.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a spus că inițiativa liberalilor vine să încalce drepturile cetățenilor la libera circulație și activitate internă. ”Este o provocare. Vine să limiteze drepturile cetățenilor și să înrăutățească relațiile cu Tiraspolul. De ce în interiorul țării mele pe mine să mă oprească și să-mi verifice portbagajul de parcă aș ieși din țară? Asta este ilegal. De unde s-a luat că pe rîul Nistru este un hotar? În lege nu este un asemenea normativ. Să punem atunci posturi vamale la Vadul lui Vodă, Criuleni, centrul Bălțului. De ce să nu punem, dacă așa mi-a trăsnit mie prin cap?”, a subliniat Valeriu Ostalep.

Analistul politic Viorel Cibotaru consideră că propunerea membrilor PL este o provocare privind securitatea națională. ”Domnul Ghimpu este cunoscut ca o persoană care propune lucruri exotice. De fapt, el propune o frontieră internă a R. Moldova. Cred că instalarea unor posturi vamale ar fi prematură și contraproductivă. Ar duce pur și simplu la izolarea R. Moldova de raioanele de est, iar transnistrenii ar avea șansa să transforme acest hotar preventiv în unul adevărat. De asemenea, această inițiativă poate fi calificată și ca o provocare la adresa securității naționale. Pe de altă parte, această inițiativă a domnului Ghimpu vine să aducă o acoperire pentru faptul că dumnealui n-a susținut această declarație a Parlamentului”, a specificat Viorel Cibotaru.

Membri ai Partidului Liberal în frunte cu liderul Mihai Ghimpu au anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă propunerea de a fi instalate de-a lungul Nistrului posturi vamale și fiscale. Potrivit acestora, astfel va fi asigurat controlul fluxului de mărfuri și cetățeni prin hotarele de est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав