Cutremure stiri: 505

China propune Statelor Unite să construiască împreună un viitor frumos

18 aug. 2017,, 01:00   Externe
2913 1

Ultimele două zile Occidentul și Răsăritul încearcă să se impresioneze reciproc prin elocvență diplomatică.

Ieri președintele SUA l-a lăudat pe omologul său nord-coreean pentru decizia înțeleaptă. Iar astăzi liderul Chinei le-a propus americanilor să construiască împreună un viitor luminos. Și aceasta în ciuda faptului că încă la începutul săptămînii ei s-au speriat reciproc cu război economic și chiar nuclear.

Joi președintele chinez, Xi Jinping, s-a întîlnit la Casa Adunărilor Populare cu președintele Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore al SUA, generalul Joseph Dunford. Adresîndu-se oaspetelui, liderul chinez a spus că Beijingul și Washingtonul ar putea reglementa contradicțiile și construi împreună un viitor mai frumos.

„Pe calea dezvoltării relațiilor dintre cele două state se întîlnesc neregularități, precum și vînt, și ploi, însă după vremea rea apare curcubeul, l-a citat TASS pe Xi Jinping. Sper că, bazîndu-se pe atitudine reciprocă sinceră, comunicare strînsă și reglementare corespunzătoare a contradicțiilor, cele două țări vor putea să construiască împreună un viitor mai frumos”.

„Cooperarea militară a Chinei cu SUA este o parte importantă a relațiilor bilaterale și ar trebui să fie un factor de stabilizare important pentru aceste relații”, a declarat liderul chinez.


O zi mai devreme, președintele american, Donald Trump, a declarat brusc decizia liderului nord-coreean „înțeleaptă și rezonabilă“ pe pagina sa din Twitter. „Kim Jong-un a luat o decizie foarte înțeleaptă și rezonabilă. Cea de alternativă ar fi una catastrofală și inacceptabilă”, a scris stăpînul Casei Albe. Cu toate acestea, Trump nu a specificat despre care decizie este vorba.

Totuși trebuie să le reamintim optimiștilor că astăzi consilierul-șef al președintelui american pe probleme strategice, Stive Bennon, a declarat cu sinceritate: „Sîntem într-un război economic cu China. Ei nu se jenează să vorbească despre ceea ce fac. Unul dintre noi va deveni un hegemon în următorii 25-30 de ani. Și dacă ne vom bloca de-a lungul acestui drum, atunci ei vor fi hegemonul. Dacă vom continua să pierdem, atunci peste cinci sau zece ani vom ajunge la un punct din care niciodată nu vom reuși să revenim”. Iată care este ”viitorul luminos“ din punct de vedere american.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав