Cutremure stiri: 505

Georgia, mai aproape de aderarea la NATO

27 iun. 2013,, 10:53   Externe
2578 0
Foto : itar-tass.com
Georgia se apropie de aderarea la NATO, dar fosta republică sovietică trebuie să mai pună în practică o serie de reforme importante înainte de a putea deveni membră, a declarat miercuri, la Tbilisi ,secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmite AFP.

'Georgia este mai aproape (de aderare - n.r.), dar mai sînt încă multe lucruri de făcut', a afirmat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul georgian Bidzina Ivanişvili.

NATO şi-a exprimat recent preocuparea faţă de înmulţirea anchetelor care vizează foşti înalţi responsabili ai guvernului precedent din Georgia, după numirea lui Ivanişvili în postul de prim-ministru, în urma victoriei coaliţiei sale la alegerile legislative din octombrie 2012.

Victoria acesteia a pus capăt dominaţiei de nouă ani a partidului preşedintelui Mihail Saakaşvili, dar coabitarea celor doi se arată dificilă.

Bidzina Ivanişvili a ţinut la rîndul său să dea asigurări privind orientarea prooccidentală a Georgiei, aceeaşi cu a guvernului precedent, şi îndeosebi în privinţa politicii de aderare la NATO şi Uniunea Europeană.

Tbilisi speră de mai mulţi ani să se alăture NATO, spre nemulţumirea Rusiei, cu care Georgia a purtat în 2008 un scurt conflict pentru controlul asupra Osetiei de Sud, republică georgiană separatistă.

În acelaşi timp, Georgia este cel mai mare contribuitor al coaliţiei internaţionale conduse de NATO în Afganistan (ISAF) dintre ţările care nu fac parte din Alianţă, avînd un efectiv de 1.500 de militari desfăşuraţi în provincia Helmand.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав