X 
Cutremure stiri: 501

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, va sosi săptămîna viitoare la Сhişinău

1 iul. 2013,, 12:07   Societate
3087 0
Foto: craigwilly.info
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, va efectua săptămîna viitoare o vizită de lucru la Chişinău. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au comunicat pentru Agenţia "Infotag" că vizita de o zi va avea loc pe data de 9 iulie.

Potrivit programului preliminar al vizitei, Catherine Ashton se va întîlni cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul R.Moldova, Iurie Leancă, cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Este posibil ca şefa diplomaţiei europene să aibă întrevederi şi cu liderii fracţiunilor parlamentare. Programul vizitei, care nu este deocamdată definitivat, este planificat pentru a doua jumătate a zilei. Se preconizează că Ashton va sosi la Chişinău după amiază, iar în seara aceleiaşi zile va decola spre Kiev.

Principalul subiect de discuţii în cadrul vizitei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate la Chişinău şi la Kiev va viza colaborarea în cadrul "Parteneriatului Estic" şi perspectivele de integrare europeană a celor două ţări. Se preconizează că în cadrul Summitului "Parteneriatului Estic", care va avea loc în luna noiembrie la Vilnius, UE va parafa Acordul de asociere cu R.Moldova şi va semna acordul cu Ucraina. Kievul a început negocierile pe marginea Acordului de asociere cu UE cu cîţiva ani mai devreme decît Chişinăul, documentul a fost parafat pe 30 martie 2012. Tot pe parcursul săptămînii viitoare, la Chişinău vor sosi funcţionari de rang înalt din ţările "Parteneriatului Estic". Ei vor participa la Summitul şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor "Parteneriatului Estic", membri ai PPE. Evenimentul va fi organizat în premieră la Chişinău pe 11 iulie.

În cadrul realizării agendei europene a R.Moldova, la Chişinău sînt preconizate un şir de alte vizite ale funcţionarilor europeni de rang înalt. Respectiv, în octombrie, în preajma Summitului de la Vilnius, în Moldova va efectua o vizită Stefan Fule, comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a acceptat invitația de a participa la ceremonia de deschidere a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni - Iaşi, care este programată pentru data de 27 august, Ziua Independenţei Republicii Moldova. În plus, în toamna acestui an, la Chişinău va sosi în vizită Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, care va pune în discuţie chestiuni legate de procesul negocierilor pe marginea liberalizării regimului de vize. Tot la toamnă, la Chişinău va sosi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. El va participa la conferinţa ministerelor agriculturii din ţările UE şi "Parteneriatului Estic". Iar în luna septembrie curent, miniştri de externe din ţările Benelux vor întreprinde o vizită în R.Moldova.

Începînd cu data de 1 iulie, preşedinţia UE a trecut la Lituania, care susţine cursul de integrare europeană al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав