Cutremure stiri: 508

Experți: Guvernul trebuie să diversifice URGENT sursele de finanțare a bugetului (VIDEO)

4 iul. 2013,, 14:27   Politică
2665 1
Foto: noi.md
Actuala guvernare trebuie să diversifice de urgență sursele de finanțare a bugetului de stat, în condițiile în care acesta este dependent de granturile externe în proporție de 8%. Despre aceasta au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Centrului Analitic și Independent ”Expert-Grup” și Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

Directorul executiv al Centrului ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a specificat că asistența externă, prin definiție, nu este una sustenabilă pe termen lung, ci una temporară. ”Acest lucru deja s-a observat în 2012. Practic, o bună parte din resursele planificate nu au fost debursate anul trecut. Și asta pentru că acesta este specificul asistenței externe – stimulativă și incertă. Cînd această componentă de volatilitate și incertitudine formează circa 8% din banii din bugetul de stat, evident că alimentează mai multe riscuri privind stabilitatea finanțelor publice”, a subliniat Adrian Lupușor.

În această situație, directorul executiv al Asociației ”ADEPT”, Igor Boțan, a ținut să le amintească guvernanților că granturile sînt oferite pentru a elabora politici în diverse domenii. ”Problema granturilor este una presantă pentru noi. Aceste granturi nu se dau pur și simplu așa, ci pentru a face reforme care să aibă impact peste o anumita perioadă de timp. UE dă bani pentru infrastructură, climat de business și justiție independentă. Aceste granturi se vor termina nu foarte degrabă, dar cuantumul va scădea în continuare”, a precizat Igor Boțan.

Astfel, experții sugerează autorităților de la Chișinău să diversifice sursele de finanțare a bugetului de stat, să consolideze pilonul de impozitare directă, inclusiv să îmbunătățească administrarea fiscală pentru a elimina anumite derogări și excepții pentru mai mulți agenți economici.

În prezent, specificul economiei naționale este bazat preponderent pe consum, din care motiv veniturile la bugetul de stat sînt formate din impozite indirecte, precum TVA, accize și o proporție mică din impozitele asupra comerțului extern.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав