Cutremure stiri: 506

Expert: În Moldova se atestă o insuficienţă de locuinţe accesibile

28 sep. 2017,, 18:00   Societate
8094 0

În pofida construcţiilor intense a blocurilor locative din ultimii 12 ani, în Moldova se atestă o insuficienţă de locuinţe accesibile, susţine expertul independent Sergiu Ungureanu, care, joi, la o conferinţă de presă, a prezentat o analiză a pieţei imobiliare.


Expertul consideră că în Moldova are loc fenomenul construcţiei haotice, îndeosebi la Chişinău, a blocurilor locative şi clădirilor pentru birouri, deseori cu încălcarea legii din partea constructorilor.

„Conflictele dintre firmele de construcţii şi locatarii caselor unde au loc construcţiile devin motiv de noutăţi. Un exemplu elocvent este construcţia blocului locativ lîngă Ambasada Franţei la Chişinău. Acolo şi astăzi lucrările de construcţie se desfăşoară ilegal. Ce să mai vorbim despre alte cazuri, cu o mai mică rezonanţă!", a accentuat expertul.

El a comunicat că în Moldova, timp de 12 ani, s-au construit peste 74 de mii de apartamente, însă doar 10-12% dintre acestea sînt locuite.

„Suprafaţa totală a acestor apartamente este de peste 8,4 mld. metri pătraţi, iar suma investiţiilor depăşeşte 108 mld. lei. Dar construcţiile se fac în Chişinău şi în alte trei-patru raioane din Moldova", a precizat el.

Potrivit expertului, preţul actual pentru un metru pătrat este de 600-800 de euro, ceea ce este exagerat.

„Aceste preţuri nu doar că nu corespund preţurilor de piaţă, ci sînt şi exagerate pentru calitatea locuinţelor pe care constructorii vor să le dea în exploatare. Cheltuielile firmelor specializate pentru construcţii se micşorează din ce în ce mai mult. Dacă în 2004 aceste investiţii pe un metru pătrat erau de 533 de euro, atunci în 2012 constituiau 400 de euro, iar în 2015 – 399 de euro", a spus Ungureanu, care consideră că în problema asigurării cetăţenilor cu locuinţe la preţuri accesibile autorităţile ocupă o poziţie pasivă de observator.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав