X 
Cutremure stiri: 502

Politolog: Pentru Transnistria discuţiile asupra chestiunilor din "Pachetul III" la Viena nu au rost

16 iul. 2013,, 15:12   Politică
3559 2
Foto : ziarulnational.md
Conducerea Transnistriei care a acceptat imprudent în anul 2012 să discute în formatul "5+2" pe marginea "Pachetului III" cu chestiuni politice, instituţionale şi de securitate, acum nu va discuta categoric la acest subiect, afirmă Andrei Safonov, conducătorul Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria.

Solicitat de agenţia "Infotag" să comenteze runda de negocieri ordinară, care a început marţi la Viena, analistul a afirmat că Tiraspolul s-a convins deja de faptul că Occidentul nu îl va ajuta economic ca pe un actor independent.

"Chiar şi venirea la guvernare a unor persoane noi, în locul echipei lui Igor Smirnov, nu a schimbat poziţia Uniunii Europene şi a SUA, care este următoarea: să nu dăm bani rmn şi să analizăm toate proiectele exclusiv prin prisma apropierii celor două maluri ale Nistrului. Dar anume aceasta, indiferent cine este la putere la Tiraspol, nu mai prezintă interes pentru Transnistria. Apropierea este posibilă doar prin intrarea rmn în sfera de influenţă a UE sub patronajul Chişinăului, dar aceasta este fatală pentru Transnistria, pentru că înseamnă tăierea de economiile Rusiei şi Ucrainei şi refuzul dislocării trupelor armate ruseşti în rmn", a apreciat expertul. În viziunea sa, pînă la summitul de la Vilnius, pentru transnistreni în genere nu are rost să discute despre ceva serios, pentru două motive: în primul rînd, pentru că viitoarele acorduri UE-R.Moldova înseamnă separarea reală a rmn şi R.Moldova la nivel juridic internaţional, chiar dacă va avea loc o simplă parafare a documentelor; în al doilea rînd, "de ce să discuţi despre ceva politic, dacă este evident că după ce Moldova va trece în zona de influenţă a UE, caracterul opus al vectorilor externi va fi consfinţit?".

În opinia lui Safonov, cel mai bine e "să se tragă de timp".

"Există alte două "pachete" - economia, deplasarea mărfurilor şi a persoanelor şi domeniul social. Discuţiile asupra lor sînt avantajoase şi imperative pentru Tiraspol. Nu văd nici rostul unei întrevederi a preşedintelui rmn cu prim-ministrul Republicii Moldova. Chestiunile social-economice pot fi rezolvate şi fără ei, la un nivel inferior", a afirmat politologul.

Totodată, el nu a exclus posibilitatea ca administraţia transnistreană să declare în curînd, în contextul ultimelor evoluţii, că refuză să discute despre "Pachetul III" în principiu şi îşi va revoca semnătura sub includerea acestuia pe agenda negocierilor în viitor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав