Cutremure stiri: 506

Găgăuzia cere autorităţilor Moldovei să elaboreze un mecanism de acordare a investiţiilor de stat

18 iul. 2013,, 12:49   Societate
1732 0
Foto: moldopres.md
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) cere autorităţilor moldoveneşti să elaboreze un mecanism bine pus la punct de acordare a investiţiilor de stat, care să prevadă distribuţia echilibrată, obiectivă şi transparentă a acestora. Astfel se spune într-o declaraţie a APG cu privire la politica investiţională a Republicii Moldova în domeniul cheltuielilor publice pentru investiţii capitale în unităţile teritorial-administrative, aprobată în şedinţa de miercuri a APG.

În declaraţia citată de agenţia "Infotag" se menţionează că Găgăuzia a primit în anul 800 mii lei din totalul alocaţiilor, mult mai puţin decît în perioadele precedente şi care reprezintă doar 0,5 % din suma totală a investiţiilor.

Cheltuielile pentru investiţii capitale în medie pe cap de locuitor constituie în republică 38,8 lei, pe cînd pentru locuitorii Găgăuziei – 4,9 lei sau de 7,9 ori mai puţin.

Analiza bugetelor de stat ale Moldovei pe perioada anilor 2010-2013 a arătat că în condiţiile în care alocaţiile pentru investiţii capitale pentru unităţile teritorial-administrative a rămas, practic, neschimbat, în anul 2010 Găgăuzia a obţinut 5 mil. lei, în 2011 - 6,82 mil. lei, iar în 2012 – 5,8 mil. lei.

"Înţelegem că aprobarea bugetului de stat pentru anul 2013 a avut loc în condiţii politice şi economice complicate, în lipsa unei poziţii consolidate şi unice a fracţiunilor parlamentare. De asemenea, ne dăm seama de faptul că analiza doar a investiţiilor publice pentru cheltuieli capitale este insuficientă şi nu reflectă întregul spectru al sprijinului Găgăuziei din partea statului. Susţinem şi eforturile Moldovei pentru dezvoltarea uniformă a regiunilor. Cu toate acestea, avînd în vedere statutul special al Găgăuziei, considerăm de datoria noastră este să solicităm preşedintelui ţării, parlamentului şi guvernului elaborarea unui mecanism clar de acordare a investiţiilor de stat pentru cheltuielile capitale unităţilor teritorial-administrative, care să prevadă distribuţia echilibrată, obiectivă şi transparentă a acestora", se accentuează în declaraţie.

Aleşii poporului din autonomie afirmă că la baza acestui mecanism pot fi puse diferite principii: "ponderea suprafeţei sau a numărului de populaţie al teritoriilor, nivelul de dezvoltare a acestora, starea celor mai importante obiective de funcţionare vitală sau altele".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав