X 
Cutremure stiri: 507

Efectuarea lucrărilor de reparaţie în blocurile de locuit va fi interzisă după ora 18.00

8 aug. 2013,, 13:43   Societate
11601 2
Foto: point.md
Efectuarea lucrărilor de reparaţie în blocurile de locuit, care presupun zgomot, fi permisă doar în intervalul dintre ora 08.00 şi 18.00. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege cu privire la locuinţe, aprobat miercuri de Guvern. Noua lege vine să înlocuiască Codul cu privire la locuinţe, aprobat pe 3 iunie 1983, prevederile căruia, în mare măsură sînt depăşite.

Potrivit Agenţiei "Infotag", proiectul mai prevede că va fi interzisă folosirea ascensoarelor de pasageri pentru transportarea materialelor de construcţie şi a deşeurilor neambalate, precum şi executarea lucrărilor de supraetajare şi mansardare pe timp de iarnă.

Totodată, în procesul de reconstrucţie a încăperilor vor fi interzise intervenţii care afectează structura de rezistenţă a blocului locativ, extinderea balcoanelor şi a logiilor în blocul locativ, precum şi extinderea balcoanelor şi logiilor existente.

De asemenea, noua lege prevede interzicerea extinderii şi reamplasării bucătăriilor şi blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile, reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare, intervenţii la canalele de ventilare, comasarea apartamentelor pe verticală cu spargerea sau demontarea planşeelor, modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor la balcoane şi logii în blocurile locative.

Proiectul prevede şi interzicerea efectuării unor acţiuni care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, printre care construcţia anexelor, balcoanelor, cu excepţia acoperişurilor. Se va interzice şi efectuarea lucrărilor de termoizolare şi tratare coloristică a faţadei în lipsa autorizaţiei de proiectare.

O altă particularitate a legii vizează reglementarea modului de folosire a locuinţelor în temeiul contractului de locaţiune, care cuprinde norme clare privind obiectul contractului, forma, termenul de încheiere a lui, precum şi prevederile obligatorii pe care trebuie să le cuprindă un contract de locaţiune.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a menţionat că Legea va servi drept bază pentru reorganizarea şi modernizarea domeniului, inclusiv în ceea ce priveşte cadrul normativ şi competenţele instituţiilor statului de reglementare şi control al sistemului de locuinţe.

Încălcarea prevederilor legii atrage după sine răspundere civilă, contravenţională sau după caz, penală, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament. Acesta va intra în vigoare după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав