Cutremure stiri: 507

Alpiniștii moldoveni au povestit cum au cucerit Elbrusul

22 aug. 2013,, 09:40   Societate
4392 0
Foto : noi.md
Doi tineri alpiniști din Republica Moldova au urcat pe vîrful de vest al muntelui Elbrus, care se află la o altitudine de 5642 metri. Expediția pe cel mai înalt munte din Europa a durat circa trei săptămîni, inclusiv patru zile pe cele mai înalte culmi.

Tinerii au început pregătirile pentru expediție din timp, pe pantele de la Pruncul și Butuceni. Cel mai tare Serghei Jar și Serghei Ionov se temeau de ”boala munților” – insuficiența de oxigen. Înainte de urcare alpiniștii s-au adaptat la condițiile de munte în nemijlocita apropiere de Elbrus. În primele zile tinerii au efectuat cîteva urcări de antrenament.

”Pentru mine cea mai mare problemă a fost aclimatizarea. Nu am reușit să cuceresc primul vîrf din prima zi. Aveam insuficiență de oxigen, grețuri și amețeală, de aceea colegul m-a coborît cu ajutorul funiei”, a spus Serghei Jar.

Pentru cei doi tineri aceasta a fost prima urcare pe vîrful muntelui Elbrus. Lui Serghei Ionov i-a reușit din a doua tentativă, prima fiind acum 6 ani, însă fără succes.

De la altitudinea de 4200 de metri pînă în vîrful muntelui băieții au urcat peste 10 ore, pe gheață, zăpadă și vînt puternic. ”De sus se vede întreg Caucazul și chiar Marea Neagră. Acolo simți euforie și un sentiment de mîndrie, care lasă urme neșterse în suflet”, au menționat alpiniștii.

Elbrus are altitudinea de 5642 m deasupra nivelului mării, fiind cel mai înalt munte din Europa. Muntele este un vulcan stins care are două vîrfuri: „Vîrful de est” ( 5642 m) și „Vîrful de vest” ( 5621 m). Elbrus este situat la hotarul dintre Kabardino-Balkaria și Karaceaevo-Cerkesia din Rusia. În cea mai mare parte povîrnișurile sînt line, însă de la 4000 de metri panta atinge o înclinare de 35 de grade.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав