X 
Cutremure stiri: 505

Vizitele lui Rogozin şi Patriarhul Kirill în Moldova au fost coordonate - opinia expertului

3 sep. 2013,, 12:29   Politică
6011 7
Foto: tribuna.md
Vizitele din luna septembrie ale vicepremierului Rusiei, reprezentantului special al preşedintelui FR pentru Transnistria, Dmitri Rogozin şi a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill, au fost coordonate cu scopul de a influenţa diferite pîrghii în Moldova. De această părere este expertul independent Bogdan Ţîrdea.

El a declarat pentru reporterul Agenţiei "INFOTAG" că Rogozin a venit să prezinte propunerea oficială a Kremlinului de a renunţa la intenţia de parafare, în noiembrie, la Vilnius, a Acordului de Asociere cu UE.

"Fără nicio îndoială, vizita dînsului poate fi calificată ca un factor de presiune asupra autorităţilor Moldovei. Prin intermediul lui Rogozin, Rusia încearcă să influenţeze şi asupra mediului de afaceri - atît de sensibil la diverse schimbări. Nu este un secret că exporturile moldoveneşti au crescut în ultimii doi ani datorită zonei CSI, în special, în Rusia. Tot acolo se află majoritatea migranţilor moldoveni. Cei mai vulnerabili sînt producătorii agricoli. Asupra acestor lucruri va influenţa oficialul rus", consideră Ţîrdea.

El este convins că în calitatea sa de diplomat cu experienţă, Rogozin va căuta şi alte "pîrghii de influenţă asupra RM".

"Nu exclud că ar putea fi abordată opoziţia comunistă sau chiar Partidul Democrat, unii deputaţi din PLDM cu scopul de a exercita presiuni asupra lor", a remarcat el.

Vorbind despre vizita Patriarhului Kirill, expertul a presupus că aceasta are menirea de a "include "matriţa" ortodoxă pentru locuitorii Moldovei".

"Aici este punctul cel mai sensibil - este vorba despre săteni cărora Înalt Prea Sfinţitul le aduce aminte despre rădăcinile noastre religioase comune", a spus el.

Ţîrdea consideră că, în condiţiile actuale, comportamentul Kremlinului este normal şi firesc. Rusia încearcă să se asigure din punct de vedere geopolitic în faţa expansiunii UE, care prin asocierea cu noi membri ajunge la graniţele Federaţiei Ruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав