X 
Cutremure stiri: 501

Expert: Sistarea exportului vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă nu este o surpriză şi nici o catastrofă

12 sep. 2013,, 03:16   Economie
3065 1
Foto: puls.md
Decizia autorităţilor de profil din Rusia de a introduce embargo pentru importurile vinurilor moldoveneşti nu este o surpriză şi nici o catastrofă. De această părere este vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, Elena Gorelova.

Expertul a comunicat pentru reporterul Agenţiei "INFOTAG" că, deocamdată, este prematur de a utiliza termenul "interzis".

"Exportul a fost sistat dar nu interzis. Sînt două lucruri diferite. Totodată, toată lumea ştie despre cerinţele Rospotrebnadzor-ului faţă de autorităţile moldoveneşti în ceea ce priveşte măsurile adecvate pentru a garanta calitatea corespunzătoare a produselor exportate", a spus economistul. Ea a remarcat că decizia Serviciului sanitar rus demonstrează faptul că Rusia este gata să purceadă, în orice moment, la dialog pe marginea acestei probleme.

"Sistarea exporturilor nu a fost o surpriză şi din motiv că există un ordin al ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, din 30 august cu privire la "exportul producţiei vinicole moldoveneşti în Fderaţia Rusă", în care se indică că agenţii economici trebuie să treacă procedura de certificare la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice. Dacă există acest ordin, atunci şi Ministerul şi exportatorii erau la curent cu pretenţiile înaintate de partea rusă", s-a arătat convinsă Gorelova.

Expertul consideră că unica ieşire din situaţia creată este începerea imediată a consultărilor.

"Este necesar de a lua urgent legătura cu instituţiile responsabile din Rusia şi de a începe lucrul pentru lichidarea problemelor existente. Nu este cazul de făcut zarvă. Trebuie să învăţăm să ajungem la o înţelegere cu partenerii", a spus Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав